Közmeghallgatást tart az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat

 •  
 •  
 •  

Az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat október 20-án közmeghallgatást tart, amelyen a 2020-as évről is beszámolnak.  

Időpont: 2020. október 20. kedd 17 óra
Helyszín: 1042. Budapest Nyár utca 40-42 a Német Önkormányzat háza

Mivel foglalkozik a nemzetiségi önkormányzat?

Az Újpesti Német Önkormányzat célja az Újpesten élő német nemzetiségű polgárokkal való kapcsolattartás, az újpesti nemzetiségi iskolák, óvodai csoportok német nyelvoktatásának támogatása. A hagyományok ápolása, nemzetiségi rendezvények szervezése és azok lebonyolítása. Tanulmányutakat szerveznek Magyarországon belül, hogy felvegyék a kapcsolatot más nemzetiségi önkormányzatokkal, megismerjék azok munkáját, kultúrcsoportjaikat.

Minden évben támogatják az újpesti kolleganők, kollegák részvételét az ausztriai Interpädagogika szakmai kiállításon és vásáron, valamint német nyelvű színházlátogatást is szerveznek számukra.

Szoros kapcsolatban állnak az Halassy Olivér Német Tagozatos Általános Iskolával, az Újpesti Bródy Imre Gimnáziummal és a Park Óvoda – Lakkozó Tagóvodával, ahol három nemzetiségi csoport működik. Támogatást nyújtanak az olyan iskolai és óvodai német rendezvényekhez, mint pl. a vers- és prózamondó verseny, német nyelvű kisjelenet-verseny, nemzetiségi nap az óvodában, valamint segítik a hagyományos ünnepek megtartását, pl. a kerületi Márton-napot, a sváb farsangot, melyeken az iskolások és az óvodások is részt vesznek.

A 2020-as év programjai:

 1. január
  Kerületi német vers- és prózamondó verseny (106 résztvevő)
 1. február
  Sváb farsang a Halassy Olivér Német Tagozatos Általános Iskolával közösen
 1. március
  A Fővárosi Német Önkormányzattal közösen szervezett német nyelvű kisjelenet-verseny a Covid-járvány miatt elmaradt
 1. április
  Húsvéti játszóház a Lakkozó Tagóvodában
 1. június
  Koffermesék című előadás a Lakkozó Tagóvodában. A szekszárdi Magyarországi Német Színház művésznője, Frank Ildikó közreműködésével.
  Marlene Dietrich élete sok dallal és verssel. Előadó: Frank Ildikó
 1. augusztus
  Tanulmányút Ágfalvára, az ottani német nemzetiségi önkormányzat maghívására.
 1. szeptember
  Az Halassy Olivér Német Tagozatos Általános Iskola tanulói és a Lakkozó Óvoda három nemzetiségi csoportja számára a nemzetiségi viselet megrendelése, megvarratása.Szüreti hagyományok, szokások
 1. október
  Német nyelvű színházi est a kerületi pedagógusok részvételével.

Az önkormányzat tervei az év hátralevő részében is a járványhelyzettől függnek. Valószínű, hogy a tervezett programokat, mint a novemberi Márton-nap, a decemberi adventi ünnepség (német nyelvű istentisztelettel) nem tudják megtartani.

, , ,