Kutyaszánhúzás a Farkaserdőben, gokart Káposztásmegyeren – Különleges sportok a múlt századból

  •  
  •  
  •  

Újpest a legsportosabb város. Sokszor hallottuk már ezt a szlogent, vagy dicsekedtünk ezzel a titulussal. Azonban erről mindenkinek főként a híres újpesti labdarúgás, az evezős sportok és a jégkorong jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen ezek a sportágak vitték Újpest jóhírét szerte az országban, sőt a világban. De mi van azokkal a már feledésbe merült, különleges sportágakkal, amelyek főként a ’90-es években meghatározó szereplői voltak a kerületnek? Jöjjön néhány ezek közül.

Benzingőz és gázpedál

Valljuk be, Újpest a Törőcsik Andrások, Szusza Ferencek vagy Dunai Antalok, nem pedig a Lewis Hamiltonok és Michael Schumacherek szülőföldje. Viszont három évtizeddel ezelőtt bizony a fiatalok és a felnőttek is próbára tehették tudásukat, versenykörülmények között, négy keréken.

A káposztásmegyeri gokartverseny többször borította el benzingőzzel a kerület külső utcáit. A verseny az akkori hagyományok szerint az Újpesti Városnapok rendezvénysorozathoz kapcsolódó esemény volt, ahova az ország több tájáról is érkeztek lelkes pilóták. Szóval, akár mondhatnánk azt is, hogy ezen a napon Újpest olyanná vált, mint Monaco a Forma 1-es világbajnokságok során.

A gokartbajnokságra több kategóriában lehetett jelentkezni. Ezt főként a versenyzők kora, illetve maga a jármű teljesítménye határozta meg, ki-hova kerül. Mondani sem kell, hogy lóerőből azért ezeknél a kis négykerekűeknél sincs hiány, egy 125ccm-es gokart végsebessége megközelíti a 180 km/h-át.

Ne rúgd, hanem üsd!

Ma már sokak számára ismerős lehet a Floorball nevű labdajáték, másnéven palánklabda. A szabályok egyszerűek: két, hatfős csapat küzd egymás ellen, hogy a földön lévő műanyag labdát a másik kapujába juttassák, mindezt a jégkorongéhoz hasonlító ütőkkel.

A még a 60-as években, az USA-ból indult labdajáték elég későn 30 évvel később ért ide Újpestre, de rögtön lettek rajongói. Anno a Bőrfestő utcai Általános Iskolában foglalkoztak komolyabban ezzel a sporttal, ahol az akkori 5-6. osztályos tanulók kaptak rá igazán. Az eredmények sem maradtak el. Budapesti szinten élvonalbelivé vált a csapat és még az országos döntőt is kiharcolták maguknak a kétezres évek elején.

Az eredmények és ennek a sportnak az újpesti térnyerése Siklósi Evelin testnevelő tanárnak köszönhető. Egyetemi tanulmányai után mikor a kerületben vállalt munkát, ő ismertette meg a floorballt a fiatalokkal, ő edzette őket és segítette őket az egyre jobb eredmények elérésében.

 Az újpesti frizbicsapat

Szinte nincs olyan, aki ne ismerné vagy ne játszotta volna már, mégis kevesen tekintenek rá sportágként. A frizbi, mint versenysport kialakulása szintén a tengeren túlra vezethető vissza, ugyanis ott alakultak először csapatok és vált egy tengerparti kedvtelésből, szabályokkal teli játékká.

Úgynevezett „ultimate” játékot játszottak, ami kicsit hasonlít az amerikai focihoz. A csapatoknak egy vonal mögé kell juttatni a korongot. De persze a „made in Újpest” verzió eltért a szokásos, hivatalos játékszabályoktól. Itt a sportot a lehetőségekhez igazították, így főként kisebb labdarúgó- és kézilabdapályákon játszották. Pontot az szerzett, aki a kapuba juttatta a frizbit. A korongot passzolással juttatták egyre előrébb a játékosok, azonban, ha a csapattárs nem tudta elkapni a passzunkat, úgy rögtön az ellenfélhez került a frizbi.

Meglepő, de Újpesten kifejezetten népszerűvé vált a sport, több csapat is alakult a 90-es években.

Kutyaszánhúzás a Farkaserdőben

Ha nincs hó, hát megoldjuk. Kicsit olyan jamaicai bobcsapat érzésem van, miközben a következő sportot mutatom be az olvasóknak. Az újpesti leleményesség és a sport iránti szeretet ugyanis már korábban sem ismert határokat. Igen, jól olvasták, kutyaszánhúzó verseny a Farkaserdőben.

Mivel hó nem volt – hiszen nyáron rendezték az eseményt – így a négylábú kedvencek kerekekkel felszerelt szánokat húztak. Na, de nem ám csak jött-ment huskyk és malamutok. A magyar vizsla és a spániel nálunk bizony ugyanúgy húzta a szánt, mint a zord időket megélő hegyi kutyák.

Az esemény először hagyományteremtő céllal kezdte el pályafutását Újpesten 1997 augusztusában. Sajnos arról nem sikerült többet megtudni, hogy ezen a rendezvényen kívül bármikor újra megtartották volna a szánhúzó versenyt.

Héjja Krisztián

, , , , ,