Lánchíd-vita a Kormányinfón: Gulyás Gergely közvetve lekommunistázta Karácsony Gergelyt

  •  
  •  
  •  

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón a szerdai kormányülésen hozott döntésekről számolt be.

A kormány úgy látja, hogy Európa több országában is romlik a koronavírus-helyzet, ezért Spanyolországot zöldből sárga besorolásba helyzeték át.

Magyarország esetében 500-600 fő között stagnál a fertőzöttek száma (jelenleg 534 aktív hazai fertőzöttről tudnak).

Gulyás kiemelte, hogy az úgynevezett zöld országok közül is vannak olyanok, amelyek fokozott óvatosságot igényelnek, így mindenkitől józan belátást kérnek azzal kapcsolatban, hová utazik. Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát, Szlovákiát és a Balti államokat alacsonyabb kockázatú úti célokként említette.

Hangsúlyozta: az augusztusi tűzijáték megtartható lenne a jelenlegi szabályozás mellett, ám a kormány azért döntött a rendezvények elhalasztása mellett, mert a jelen helyzetben fokozott óvatosságra van szükség.

A miniszter az Apostol együttes jubileumi koncertjének elhalasztását felelős döntésnek nevezte (bár a zenekart nem nevesítette).

A gazdasági helyzettel kapcsolatban a foglalkoztatottsági adatokat nevezte a legfontosabbnak. Ezek alapján jelenleg Magyarországon 4 millió 472 ezren dolgoznak, ami a korábbi adatokhoz képest emelkedést jelent, ugyanakkor még nem éri el a 2019-es év azonos időszakára vonatkozó foglalkoztatotti számot.

Nem csak a zenekarokat támogatják

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: a kormány elkötelezett aziránt, hogy megsegítse a járványügyi szigorítások miatt nehéz helyzetbe került magyar szórakoztató- és zeneipart. Ennek érdekében a korábban bejelentett 5,3 milliárd forintos keretből valósulnak meg az úgynevezett raktárkoncertek, illetve 800 millió forinttal kifejezetten a cigány muzsikusokat támogatják majd.

Ezen felül egy 2 milliárd 120 millió forintos keretből támogatják majd a rendezvényszervezéseket, melynek három eleme van:

  1. Kisebb vidéki klubok és koncerthelyszínek koncertkiírásai: itt összesen 80 kisebb klub és kis zenei színpad kaphat egyenként legfeljebb 9 millió forintos támogatást (összesen 720 millió forintot), amiből egyenként 10-10 könnyűzenei eseményt kell szervezniük, ami potenciálisan 800 koncertet jelenthet.
  2. Nagyobb klubok és koncerthelyszínek kiírásai: itt nagyjából 20 nagyobb klubbal számol a kormány, amelyek egyenként 30 milliós támogatásban részesülhetnek (összesen 600 millió forint). Ebből szintén 10 eseményt kell lebonyolítani, ami összesen 200 koncertet jelent majd.
  3. Határon túli klubok és színpadok: itt 11 darab létesítménnyel számolnak, szintén maximum 9 milliós fejenként támogatással (összesen nagyjából 100 millió forint). Ezeknek egyenként 11 könnyűzenei eseményt kell majd megvalósítaniuk (összesen 120 esemény).

A pályázatokat a Petőfi Irodalmi Múzeum kontrollálja majd.

A fesztiválszervező cégek összesen 700 millió forint támogatást kapnak majd. Ezt a pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja majd le.

A kormány arról is döntött, hogy azonnali segítségként 1 millió eurót juttat el a szír maronita egyháznak a bejrúti robbanás következményeinek enyhítésére. (A tragédiának nincs magyar áldozata vagy sebesültje.)

Egyre durvul a Lánchíd-vita

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a Lánchíd felújítása körüli újabb fejlemények kapcsán Karácsony Gergely főpolgármester “elveszítette a rá jellemző higgadtságot”, és “úgy fogalmaz meg vádakat, hogy a valóság egyáltalán nem érdekli”.

Gulyás Gergely, miután egy elszólásba burkolva lekommunistázta a 2010 előtti kormányokat, közölte:

“Ha a főpolgármester úr elvbarátai lennének hatalmon, és nem változtattak volna az ő idejüket jellemző szabályozáson, akkor ma 5 év lenne a referenciaidőszak.”

A miniszter szerint így különböző cégeket megvádolni, és a független hatóság törvényes beavatkozásában gazdasági érdeket keresni “felelőtlenség és jogilag is értékelhető lenne”.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mikor veszi át a Lánchíd felújításával kapcsolatos feladatokat, Gulyás kitérő választ adott.

A miniszter bocsánatkérésre szólította fel a főpolgármestert, miután szerinte azzal vádolta meg a kormányt, hogy “valamilyen üzleti körnek kíván segíteni” a Lánchíd körüli huzavonával.

, , , , , , , , , ,