Magyar Önkormányzatok Szövetsége: A kormány elveszi a magyar települések autonómiáját

 •  
 •  
 •  

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről – áll a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyilatkozatában, melyben a szervezet Orbán Viktor tegnapi, újabb megszorításokról szóló bejelentésére reagált.

A MÖSZ szerint az új bejelentésnek nincs sok köze a koronavírus nyomán kialakult gazdasági válsághoz,

“sokkal több köze lehet a kormány hatalmi érdekeihez”.

A kommüniké szerint a mostani intézkedések nem felelős kormányzást, sokkal inkább vagdalkozást tükröznek.

“Mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal. A hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeinken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek”

– írja a MÖSZ elnöksége, kiemelve, hogy az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések az olyan közszolgáltatásokat, mint például

 • a közvilágítás,
 • a hulladékkezelés,
 • az utak karbantartása,
 • a nagyvárosi tömegközlekedés.

Ebből biztosítanak továbbá

 • szociális,
 • gyermekjóléti és
 • egészségügyi ellátást.

A miniszterelnök “statáriális” bejelentése szerintük több millió magyart foszthat meg a nekik járó szolgáltatásoktól,

függetlenül attól, hogy kire szavaztak az önkormányzati választáson.

A MÖSZ arra is rámutatott, hogy az intézkedés “a bajba jutott vállalkozásoknak szinte semmilyen segítséget nem jelent, a nekik is szolgáltató, rajtuk célzottan segíteni képes önkormányzatokat viszont ellehetetleníti”.

Az Orbán-kormány eddigi gyakorlata alapján a szervezet azt valószínűsíti, hogy “a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon” akarja “kompenzálni” a miniszterelnök, amivel

“kivégzi az önkormányzatiságot (…), elveszi a magyar települések autonómiáját”.

Gémesi György

Gémesi György, az önkormányzati szövetség elnöke az alábbi követeléseket fogalmazta meg a kormány felé:

 • Követeljük, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.
 • A január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel.
 • Követeljük, hogy a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert.
 • Követeljük, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében.
 • Követeljük, hogy a kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

A MÖSZ szerint, ha “a kormány továbbra is a magyar települések és az önkormányzatok kivéreztetésére használja a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet, úgy a tiltakozás bármely törvényes formája indokolt és szükségszerű a magyar önkormányzatok és a településeinken élő polgárok számára”.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Déri Tibor polgármester tegnap reagált az Újpestet is súlyosan veszélyeztető újabb megszorításokra.

“Ezzel Újpest újabb milliárdoktól esik el, újabb több ezer millió forintot vesznek el az újpestiektől, az értünk és gyermekeinkért dolgozó óvodapedagógusoktól, kisgyermeknevelőktől, a kerület nyugdíjasaitól, sportolóktól, egyházaktól, és mindenkitől, akik igénybe veszik Újpest útjait, járdáit, közterületeit”

– fogalmazott a polgármester.

(Címlapfotó: Németh Péter)

, , , , , , , ,