Május 14-étől ismét változik a közlekedés a 3-as metró vonalán

 •  
 •  
 •  

Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között, lehetővé téve Dél-Pest felől a belváros elérését – tájékoztatta az újpesti önkormányzatot a BKK vezérigazgatója.

Walter Katalin levelében arról írt, hogy a belvárosi szakasz további munkálataival, illetve az úgynevezett fordító állomások – a Lehel tér és a Nagyvárad tér – felújításával folytatódnak a munkálatok:

 • a Lehel tér állomás felújítása miatt a metró Újpest-központ felől csak a legközelebbi fordítóállomásig, a Göncz Árpád városközpontig közlekedik;
 • a Nagyvárad tér állomást a rekonstrukció miatt lezárják az utasforgalom elől, tehát a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között közlekedő metrószerelvények ott megállás nélkül haladnak majd át.

A metrórekonstrukció miatti pótlás ezzel tehát új, immár a negyedik ütemébe lép. A BKK ebben a szakaszban 2022. május 14-étől az alábbi közlekedési rendet vezeti be:

 • Az M3-as metró megosztva, egyrészt Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, másrészt Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad tér állomáson megállás nélkül) közlekedik.
 • A kimaradó szakaszon – a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között – metrópótló buszok közlekednek M3-as jelzéssel, amelyek a metró lezárt állomásait szolgálják ki. A lezárt metróvonal legforgalmasabb szakaszán – a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között – további sűrítő pótlóbuszok is közlekednek M3A jelzéssel.
 • A korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált pótlóbuszok a lehető legsűrűbb, folyamatos követéssel, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak a legforgalmasabb szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között.
 • A Nagyvárad tér lezárt állomás környékének kiszolgálására a Nagyvárad tér és a Népliget között állomáspótló járat indul M30-as jelzéssel, illetve továbbra is közvetlen belvárosi eljutást biztosít onnan a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedő 2M villamos.
 • A belváros elérésének, illetve az észak-déli irányú utazások segítése érdekében számos lakótérség felől – a metrópótlás korábbi ütemei alatt már megismert és sikeresen alkalmazott módon – további felszíni járatok sűrítésével is bővíti a BKK a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé kapcsolatot biztosító alternatív közlekedési lehetőségeket.

A metrópótlás új ütemében a IV. kerületi közlekedést az alábbi változások érintik közvetlenül:

 • Újpest felől az M3-as metró csak a Göncz Árpád városközpontig közlekedik, és belvárosi állomások további felújítása mellett lezárják a Dózsa György út és a Lehel tér állomást is. A Göncz Árpád városközponttól a belváros felé az igen sűrűn közlekedő pótlóbuszokkal utazhatunk.
 • A IV. kerületből közlekedők a metrópótlás ideje alatt a belvárost közvetlenül a Hősök tere és a Keleti pályaudvar felé indulva is elérhetik. Ebben az irányban továbbra is sűrített menetrend szerint közlekedik a 20E járat, továbbá rendelkezésre állnak a 30-as járatcsalád autóbuszai is.
 • A belváros irányába további alternatívát jelentenek a Rákospalota-Újpest állomáson, valamint Újpest és Angyalföld állomáson megálló és Budapest-bérlettel igénybe vehető vonatok, amelyekkel közvetlenül el lehet érni a Nyugati pályaudvart és környékét.
 • Az észak-déli irányú utazások segítése érdekében a BKK továbbra is bővített szolgáltatást nyújt a belvárost és a pótolt metrószakaszt elkerülő 1-es villamos vonalán.

A déli metrószakaszon továbbra is forgalomkorlátozásra kell számítani munkanapokon esténként és hétvégente, ekkor a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekednek a pótlóbuszok.

A nyári, legalacsonyabb utasforgalmú időszakban – június 18-tól augusztus 14-ig – mintegy 8 héten át, a metró csak Újpest-központ–Göncz Árpád városközpont között szállít majd utasokat.

Ebben az időszakban a pótlóbuszok (a 2021 nyarán már alkalmazott közlekedési rendhez hasonlóan) a Göncz Árpád városközpont–Kőbánya-Kispest közötti szakaszon közlekednek.

Ezt követően, augusztus 15-től a metrórekonstrukció befejezéséig – várhatóan 2023. tavaszig – ismét a májusban bevezetett forgalmi rend szerint zajlik a pótlás.

A Budapest Közút együttműködésével a pótlásban részt vevő járművek zavartalan haladását buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpaprogramok és egyéb forgalomtechnikai intézkedések segítik.

A metrópótlás új ütemének bevezetését követően a BKK folyamatosan monitorozza a metrópótló, illetve az alternatív irányokban közlekedő járatok forgalmi jellemzőit, és a tapasztalatokat felhasználva lehetőség nyílik a rendszer finomhangolására, különös tekintettel a szeptemberi iskolakezdés időszakára.

, , , , , , , ,