Már állítják a székelykaput a Szent István téren

  •  
  •  
  •  

Néhány napon belül befejeződnek az erdélyi Csíkszentgyörgy településtől kapott székelykapu építési munkálatai. A kaput június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából adják át, az eredetileg kijelöltnél jóval frekventáltabb helyen, a Szent István téren.

 

 

 

A kaput Újpest korábbi vezetése kapta ajándékba, és a Homoktövis parkban jelölte ki a helyét, ám ez megosztotta a környéken élőket. Ezért az önkormányzat év elején internetes szavazást indított, hol helyezzék el. Ezt azonban minden jel szerint összehangoltan manipulálták, a kérdés pedig politikai üggyé nőtte ki magát. A kormánypárti médiában azt híresztelték, hogy az új városvezetés „kidobta” a székelykaput. Ezzel szemben valójában az történt, hogy a képviselő-testület január közepén felkért egy szakértői munkacsoportot a székelykapu méltó helyének kijelölésére. A testületnek Szöllősy Marianne, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője és az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke, Mártonffy István, Újpest főépítésze, Czigler László, Újpest várostervezésért felelős alpolgármestere, Iványi János, Újpestért-díjas okleveles építészmérnök és Dr. Kőrös András, az Újpesti Közművelődési Kör ügyvivője voltak tagjai. A Fidesz-frakció javaslatára, felkérték a csíkszentgyörgyi önkormányzatot is, hogy vegyen részt a grémium munkájában, ám az erdélyi település polgármestere jelezte, hogy eleve egyetértenek a bizottság által kijelölt helyszínnel.

A munkacsoport többszöri egyeztetés és helyszínbejárás követően hozta meg döntését. Számos tényezőt figyelembe véve a választás a Szent István téren álló Egek Királynéja templom délkeleti oldala melletti területre esett. A székelykapu felállításának munkálatai már megkezdődtek, ünnepélyes felavatására június 4-én kerül majd sor.

, ,