Mária főhadnagyról írna darabot a lila-fehér vérű Straub Dezső

  •  
  •  
  •  

Ezer szállal kötődik Újpesthez Straub Dezső. A színész-rendező, sokak kedvence nálunk töltötte diákéveit, méghozzá a Chinoinnál gyógyszerész ipari tanonc volt. Később az Újpestnél rúgta a bőrt, sőt, egy ideig a csapat kommunikációs igazgatójaként is tevékenykedett.

A művész nem szégyelli, hogy fizikai munkások voltak a szülei, akik szerint a gyógyszeripar előrelépés volt a család számára, hiszen fehér köpenyes szakmának számított.

„Melós családból származom, a szüleim ragaszkodtak hozzá, hogy szakmát adjanak a kezembe. Úgy voltak vele, hogy a gyógyszerészet már fehér köpenyes foglalkozás a laborban. Viccesen teszem hozzá, hogy ehhez képest én mindig gumicsizmás, kék köpenyes munkás maradtam a Chinoinnál. Ennek a hozzáállásomnak is köszönhető, hogy a mai napig nagyon jó viszonyt ápolok a színház technikai személyzetével, a műszakkal, hiszen én is onnan jöttem, egy vagyok közülük.”

Ebben a vegyipari szakközépiskolában esett meg az a történet Straub Dezsővel, hogy tanoncként elkezdett udvarolni egy lánynak. Aki megkérdezte tőle, mik a tervei a jövőben.

„Táncdalénekes leszek, és elsőosztályú focista – válaszoltam rá, miközben savas lé csurgott a lábam alatt a gyárban. Mondanom sem kell, hogy azonnal hülyének nézett a lány, és rövid úton elhajtott. Érdekes, hogy egy éven belül már az Újpestben fociztam. Ugyanis világ életemben a foci volt a mindenem. Szerintem az a játékos, aki éjjel nem a fociról álmodik, az nem labdarúgó. Én lefekvés előtt mindig levezettem még fejben egy támadást.”

Hovatovább, Straub Dezső hamarosan megkapta a táncdalénekesi működési engedélyét is a bizottságtól.

„Aztán egyszer később, már befutott színészként összefutottam ezzel a lánnyal. Az arcára volt írva, hogy már megbánta, hogy annak idején nem vett komolyan.”

Straub Dezső és lánya

Miután Újpesten tette le az érettségit, felvételt nyert az akkori Színművészeti Főiskola zenés musical osztályába. Elmondása szerint bár fizikailag távol került a IV. kerülettől, de a szíve örökké lila-fehér maradt.

„Annak idején az Újpest ifinél rúgtam a bőrt, világ életemben lila-fehér drukker voltam, sőt, egy éven keresztül kommunikációs igazgató voltam az Újpestnél. Sokszor én magam öntöttem a lelket a focistákba, ha úgy tetszik, motivációs tréningeket tartottam a játékosoknak.”

A művész hozzátette, már megszokta és szereti is, hogy nyolc-tíz ember helyett él és dolgozik.

„Nincsenek szünetek az életemben, szeretem, ha történnek velem a dolgok. Délelőtt rúgtam egy kicsit a bőrt, most elültettem a paradicsom palántákat, és már ülök is be a színészbuszba, indulunk játszani.”

A neves komikus jelenleg a Körúti Színház nevű formációval játszik olyan népszerű darabokban, mint az Én és a kisöcsém vagy a Játék a kastélyban.

„Saját darabot írtam és rendeztem, zenét is szereztem hozzá, amelynek Betörő a címe, és Nyertes Zsuzsával ketten játsszuk a főszerepet.”

Straub Dezső nem titkolja, hogy számára a mai napig is Újpest a szerelem, sőt, számos művészi elképzelést is dédelget a várossal kapcsolatban.

„Rengeteget tanulmányoztam Újpest nagyasszonya, Lebstück Mária életét, amely rengeteg fordulattal van tele. Tervezem, hogy írok egy darabot az igazi Lebstück Máriáról, ami teljesen eltér az operett által bemutatott Mária főhadnagyétól. Óriási dolog lenne, ha megvalósulhatna ez az elképzelésem.”

Lebstück Mária – A szomorú sorsú „kisasszony hadnagy”

, , ,