Mától már büntethető a hálapénz!

  •  
  •  
  •  

Az újpesti SZTK sokkal korábban lépett.

Március 1-jétől a Nemzeti Védelmi Szolgálat ellenőrzi az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állóknál a hálapénz elfogadását. Az NVSZ újonnan létrejött főosztályának munkatársai azt tesztelik, hogy az orvos, valamint a többi egészségügyben dolgozó elfogadja-e a vesztegetésre kínált pénzt, vagy él-e más felajánlott jogtalan előnnyel. Ugyanakkor minden ügy egyedi elbírálás alá esik, az ítéletet végül bíróság mondja ki. A hálapénzt elfogadót akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Adni sem szabad

A betegeket elvileg nem vizsgálják az NVSZ munkatársai, a hálapénz adása ugyanakkor vesztegetésnek, azaz bűncselekménynek minősül, így a betegek ellen is büntetőeljárás indulhat, ha feljelentés érkezik a nyomozóhatósághoz.

Kapcsolódó írás

Hamarosan indul a hálapénz-kommandó

Betegeket nem vegzálnak, de kemény ellenőrzések lesznek.TOVÁBB

A hálapénzt adó páciens egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető, az orvosokat, egészségügyi dolgozókat azonban nem terheli feljelentési kötelezettség.

Az SZTK beelőzött

Az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet már jóval a törvény január 1-jei hatályba lépése előtt megfogalmazta és nyilvánosságra hozta etikai kódexében, hogy munkatársai nem kérhetnek és nem fogadhatnak el olyan ajándékot (előnyt, pénzt, stb.), amely munkájukkal összefüggésbe hozható. A szakrendelő vezetése elkötelezett amellett, hogy gyógyító közösségük minden tagja magas színvonalon, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően, a humánum, az empátia és a tisztelet jegyében végezze munkáját – emlékeztet az SZTK közleménye.

(Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

, , ,