Megérkezett Pintér Béla és Társulata legújabb előadása

  •  
  •  
  •  

Aligha kell bemutatni a színházba járóknak a talán legjelentősebb magyar társulatot. Lassan két éve az UP Rendezvénytér lett Pintér Béláék új otthona.

A társulat immár a 28. bemutatójára készül, amelynek címe: Az imádkozó, és szeptember 30-án debütált az UP Rendezvénytérben. Nem volt egyszerű az előadást létrehozni, hiszen – a társulat közleménye szerint – érdemben nem kaptak választ az előadó-művészeti többlettámogatásokra tavaly novemberben beadott pályázatukra, ezért az új premiert jelentősen csökkentett költségvetéssel készítették. Szeptember elején derült ki, hogy hiányzik 5 millió forint ahhoz, hogy be tudják mutatni a legújabb produkciót.

Fotó: Mészáros Csaba

Ugyanis sem a növekedő jegybevétel, sem a támogatói programjuk bevétele nem tudja fedezni az állami támogatás hiányát. Éppen ezért a társulat vezetője, Pintér Béla szeptember 6-án bejelentette, hogy közösségi gyűjtést indítanak. Jellemzi a társulat országos támogatottságát, hogy jóval több pénz gyűlt össze a javukra: alig egyetlen nap alatt 6,66 millió forintot dobtak össze a támogatók.

„Jelen gazdasági helyzetben különösen fontos üzenet, hogy az emberek elkötelezettek és nyitottak a kultúra támogatására, különösen a minőségi, kortárs, független színházi előadások segítésére. Érdemes a társadalom szolidaritására alapozni”

– adta közzé a társulat a Facebook-oldalán.

Fotó: Mészáros Csaba

A Pintér Béla társulatnak idestova harmadik éve ad otthont az UP Rendezvénytér. A társulat először 2019 februárjában játszott Újpesten, „teszt” üzemmódban, február és április között összesen 6 előadást.

„A 2019/2020-as évadban már állandó játszóhelyünk volt, ekkor havi 6 előadást terveztünk, és már ide készült az új bemutató is, az Anyaszemefénye”

– ismertette Horváth Lili, a társulat sajtómunkatársa a kezdeteket. Azonban a 2019/2020-as évad a járvány miatt márciusban félbeszakadt.

Fotó: Mészáros Csaba

„A 2020/2021-es évadban már havi 8 előadással terveztünk, de ez az évad is nagyon hamar, már no­vemberben véget is ért, szintén a járvány miatt, de még be tudtuk mutatni a második ide készült előadást, a Vérvörös Törtfehér Méregzöldet.”

A 2021/2022-es volt az első teljes évad, ekkor már havi 10 előadást játszott itt a világhírű társulat, és a tavalyi évad bemutatója, a Marshal Fifty-Six is az UP Rendezvénytéren készült.

„Az idei (2022/2023) évadban pedig már havi 15-17 előadást tervezünk Újpesten játszani, ami azt is jelenti, hogy A Sütemények Királynője c. előadásunkon kívül minden jelenleg repertoáron lévő korábbi előadásunkat is áthoztuk az UP Rendezvénytérbe”

– mondta a kommunikációs vezető.

Fotó: Mészáros Csaba

A társulat vezetője, a pályáját színészként kezdő Pintér Béla több mint 20 éve megkerülhetetlen alakja a színházi világnak. Egy kritikus „Nemzeti Színháznak” nevezte Pintér Béla színházát, mert minden darab témája a magyar hétköznapokból, a minket körülvevő világból merített.

Művei provokatívan mutatják be a magyar valóságot, közéletet. Színházi rendezései a szappanopera, a bohózat és a tragédia keverékéből álló folklór mesének hatnak, amelyekben rendre megjelennek a magyar történelem motívumai, gyakran a népzenével és a tánccal kísérve. Rendezéseinek zenevilága nagyon változatos, keveredik benne a magyar népzene, a barokk opera, de ABBA–dalok mellé akár citerát is megszólaltat.

Fotó: Mészáros Csaba

Ezt a társulatot ma az egyik legjelentősebb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Rangos színházi fesztiválok vendégeként mutattuk be előadásainkat New Yorktól Moszkván át számtalan európai nagyvárosban. Szeptembertől nálunk, az UP Rendezvénytérben tekinthetők meg a kultikus előadások. Jegyet váltani a pbest.hu oldalon lehet.

, , , ,