•  
  •  
  •  

Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés. A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az Emmi-t vezető miniszter által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a törvényhozás – írja az MTI.

A jogszabály létrehozza az egészségügyi szolgálati jogviszonyt; a jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak ilyen jogviszony keretében lehet dolgozni.

A béremelés 2021. január 1-jén kezdődik és 2023-ig tart, érinti az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi végzettséggel egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslat, amelyet hétfőn nyújtott be a parlamentnek Kásler Miklós, alapjaiban rendezheti át az ellátást.

Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Orvosi Kamara vezetésének szombati találkozója után a fókusz a „történelmi jelentőségű” orvosi béremelésen volt, a törvényjavaslat azonban ennél sokkal többről szól.

A törvény például büntethetővé tette a hálapénz elfogadását és adását is.

, , , , , , , , ,