Mézesen, egészségesen

  •  
  •  
  •  

A méz a méhek által gyűjtött, tápanyagokban gazdag anyag. A virágporban lévő értékes anyagok a kaptárba kerülnek, ahol több fermentációs folyamat után lesz méz. Nagyon sok védőanyag van benne, hiszen ez a méhek tápláléka télen, illetve a védőanyaguk.

Készítenek virágport, amiben még koncentráltabban vannak jelen a fontos tápanyagok. A virágport tehetjük langyos teába vagy gyümölcslébe, zöldséglébe. Belekeverhetjük a reggeli müzlibe, kásába. Jó immunerősítő.
A mézsejtekben készül a méhpempő, egy finom, krémes anyag, ezzel etetik a méhkirálynőt. A méhpempőből már napi 1 kávéskanálnyi mennyiséggel is sok fontos tápanyagot juttatunk a szervezetbe. A méhpempőt felhasználják a kozmetikai termékekhez is, főleg arckrémek kedvelt összetevője. Fontos peptid komplexeket tartalmaz, ami az egészséges bőr működéséhez szükséges.

A lépesmézben a méhek által készített viaszréteg is benne van. Értékes anyagok vannak benne, nehéz elrágni. A méhviasz az egyik legnagyobb vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezért a bőr hidratáltságának megőrzésében fontos szerepe van. Kéz-, láb- és arcápolóknál találkozhatunk vele. Alkalmazzák bőr- és fatárgyak, cipők ápolására is.

Sok fajta mézet lehet kapni, mindenki ízlésének megfelelően választhat. Nagyon jó ízesítő és édesítő.
A felső légúti problémáknál a sötétebb vegyes virágmézet, fenyőmézet, hársfamézet lehet ajánlani. Vannak gyógynövényekkel dúsított mézek, vagy a propoliszos méz, lépesméz.
Tortakrémekhez kiváló a repceméz, ami krémes állagú, vagy a selyemfűméz.
A sütemény tésztájába tehetünk napraforgómézet, gesztenyemézet, vagy akácmézet. Fűszerei: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillag ánizs, szerecsendió, gyömbér, citrom- és narancshéj.

Lettner Annamária

, ,