•  
  •  
  •  

42 férőhellyel működik a Twist Olivér Alapítvány átmeneti szállója Újpesten, a Fóti úton. Ugyanitt nappali melegedő is várja azokat, akik teljesíteni szeretnék alapvető szükségleteiket, egy tál meleg ételhez jutnának vagy tisztálkodnának. A rezsibomba a hajléktalanszállót is eltalálta, négyszeresét kell fizetniük a korábbi áram- és gázszámlájuknak.

Eközben nem dúskálnak az anyagiakban sem, hiszen mind­össze 24 személy ajánlotta fel adója 1 százalékát, kevesebb mint 200 ezer forintot kapott a hajléktalansegítő alapítvány. A hajléktalanszálló legfiatalabb lakója 30 év alatti, egykori állami gondozott, a legidősebb pedig 72 éves, és 28 ezer forintból, az idősek járadékából tengődik.

Tápi Eszter (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„Összesen 9 lakószobánk van, mi kifejezetten a tartósan utcán élő embereket fogadjuk. Az utcai gondozó szolgálatunk a IV. és a XV. kerület egy részén a közterületen élő hajléktalanokat keresi fel. A 18 éven felüli, közterületen élő férfiakat fogadjuk. Várólistánk van, mivel közel 10 éve teltházzal működünk, de egy hónapon belül be tud kerülni a kérvényező”

– tájékoztatott az intézményvezető. Tápi Eszter elmondta, a hajléktalanügy egyáltalán nem „sikerágazat”, mégis, mindig van, aki előbbre jut, és albérletbe, önkormányzati bérlakásba tud költözni a szállóról. A házon belül külön részleg nappali melegedő, ebben a helyiségben reggel 9-től 16 óráig tartózkodhatnak azok, akik nem akarnak az utcán csellengeni.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Három hónapig maradhatnak nálunk az otthontalanok, ami mindaddig hosszabbítható, amíg a segítő team jónak látja.”

A koedukált nappali melegedő ellátottjai moshatnak, fürödhetnek, és meleg ételhez juthatnak.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Olyanok is bejönnek a nappali melegedőnkbe, akik önkormányzati bérlakásban élnek, de már nem telik ételre, és nem tudnak mosni.”

A napi 50 adag egy tál meleg ételt a Fóti úti EgészségKonyháról hozzák, és az Egytál melegétel alapítvány programban is részt vesz az alapítvány. Az Élelmiszerbank segítségével pedig a közeli nagyáruházból elhozhatják az előző napi péksüteményt, zöldséget, gyümölcsöt.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„20 éve együttműködünk az újpesti Horváth Pékséggel, ők is a hajléktalanoknak adják a korábbi pékárut.”

A 11 munkatárssal dolgozó Twist Olivér Alapítvány alapítványi fenntartású, állami normatív hozzájárulásból, Újpest támogatásából, pályázati pénzből és magánemberek segítségéből tartja fenn magát. Viszont a durván megemelkedő árak az újpesti hajléktalanszállót is katasztrofálisan érintik.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Az áram januártól a négyszeresére emelkedik, a gázszámlánk októbertől is a négyszerese. Eddig havonta 400 ezer forint volt a rezsi, ami most 1.8 millióra nő. A Fővárosi Közgyűlés most szavazott meg 200 millió forintot a hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezetek számára, amelyre az alapítvány is pályázik.”

Tápi Eszter hangsúlyozta, még inkább takarékoskodni fognak.

„Szerencsére új a burkolat és a nyílászáróink is. Kértünk árajánlatot hűtő-fűtő klímákra, megpróbálnánk a gázfogyasztást csökkenteni. Felhívtuk az ellátottak figyelmét arra, ne hagyják égve a villanyt, ne nyissanak ablakot, ha megy a fűtés. Bevezettük, hogy hetente egyszer moshat egy ügyfél, nyáron pedig megszüntettük a szárítógép használatát.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A vezetőnő elmondta, mindig elenyésző összeget kapnak az adók egy százalékából. Idén 24 ember ajánlotta fel az egy százalékot, nem érte el a 200 ezer forintot sem az összeg. A Fóti úti hajléktalanszállónak minden segítség jól jön. Aki tud és szeretne, pénzt adományozhat a Twist Olivér szállónak, de az évszaknak megfelelő férfi- és női ruhákat is szívesen átvesznek.

, , , , ,