Mind a 400, elbocsájtás előtt álló Tungsram-dolgozónak tudnak állást biztosítani

  •  
  •  
  •  

Az újpesti önkormányzat május 3-án egyeztetett a cég vezetésével, az újpesti ellenzéki országgyűlési képviselőkkel, a fővárossal és a szakszervezet képviselőjével a nehéz helyzetbe került dolgozók megsegítéséről.

Déri Tibor a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzatnak nem dolga, hogy egy cég működésébe beleavatkozzon, a feladatuk az, hogy az elbocsájtás előtt álló 400 embert, tulajdonképpen 400 családot, segítsék, amiben csak tudják. A polgármester hangsúlyozta, hogy Jörg Bauer elnök-vezérigazgató konstruktívan állt mind az újpesti vezetés, mind a szakszervezet javaslataihoz, kéréseihez.

Déri Tibor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

“Az elmúlt napokban lehetőségeket kerestem arra, hogy a 400 érintett munkavállaló akár szünet nélkül munkahelyet találjon a leépítést követően, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyű. Másrészt arra kértem Jörg Bauer urat, hogy az elbocsájtás előtt álló dolgozók fizetésük megtartása mellett vehessenek részt azokon az átképzéseken és oktatásokon, amelyek az új munkahelyek biztosításához szükségesek”

– fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy minél több cég felvehesse a kapcsolatot az állásukat elveszítő munkásokkal.

Déri Tibor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

“Ezért olyan infopontokat és állásbörzéket hívunk majd életre a Tungsrammal közösen, ahol a munkavállalók a következő pár hónapban megismerkedhetnek a lehetőségeikkel”

– mondta el Déri Tibor, aki azt is hangsúlyozta, hogy a fővárossal közösen mind a 400 embernek tudnak majd új munkalehetőséget biztosítani.

Déri Tibor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Hozzátette:

“A Tungsram két-három héten belül értesíti a dolgozókat arról, hogy ki az, akinek mennie kell, addig tőlünk is türelmet kértek. Viszont jó hír, hogy rengeteg felajánlás érkezett a versenyszférából, mind a kerületből, mind budapesti cégektől azzal kapcsolatban, hogy szívesen foglalkoztatnának akár azonnal, akár átképzéssel tungsramos munkavállalókat.”

Újpest segít a Tungsram elbocsájtás előtt álló alkalmazottainak

Amikor jól jön a budapesti munkaerőhiány

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Tungsram válsága nemcsak az érintett 400 embernek a válsága, és a probléma nemcsak lokális, hanem egész Budapestet érintő ügy, ezért a segítségből a fővárosnak is ki kell vennie a részét.

Kiss Ambrus (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

“A főváros ezer üres álláshelyet tud felajánlani a budapesti közszolgáltató cégeknél. Az álláslehetőségekhez tudunk szakképzéseket biztosítani. Emellett munkaerőpiaci szolgáltatásokat tudunk nyújtani azoknak a munkatársaknak, akiknek évtizedek óta nem kellett állást keresniük, önéletrajzot írniuk, állásinterjún részt venniük. Ezekhez nyújtanánk tanácsadást, szakmai segítséget, kommunikációs tanácsadást”

– ígérte a főpolgármester-helyettes. Leszögezte: amint meglesz a leépítendők listája, a fővárosi munkatársak azonnal ki tudnak települni a gyárba és megkezdik a szükséges felkészítő munkát, hogy az érintettek akár a fővárosi cégeknél, akár a munkaerőpiacon minél előbb el tudjanak helyezkedni.

Példaértékű szolidaritás

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Sallai Gábor köszönetet mondott az újpesti városvezetésnek azért, hogy nem hagyták magukra a Tungsram dolgozóit:

“Példaértékűnek tartom, és újpestiként büszke vagyok arra, hogy először itt kerül sor erre a fajta segítségnyújtásra, és bízom benne, hogy a többi gyárban is hasonló segítséget kapjanak a kollégáink.”

Sallai Gábor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Országházi visszhangok

Déri Tibor elmondta, hogy az egyeztetésre meghívták a frissen országgyűlési mandátumhoz jutott, újpesti kötődésű képviselőket is, akik közül egyedül a fideszes Zsigmond Barna Pál nem vett részt a megbeszélésen.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Varju László szerint a kormányzat előtt már nem ismeretlen a Tungsram és a dolgozók problémája, az önkormányzat és a vállalat részéről pedig már megnyilvánult a felelősségteljes magatartás, most itt az ideje, hogy a Tungsrammal stratégiai partnerségben lévő kormány elmondja, mit kíván tenni a dolgozók és a cég jövője érdekében.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Közölte, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új kormány megalakulására hivatkozva nem volt hajlandó válaszolni az ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésére, amit ezért újra fel fog tenni az illetékes kormánytagnak.

Kanász-Nagy Máté (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Barkóczi Balázs és Kanász-Nagy Máté egyaránt az együtt gondolkodás fontosságát hangsúlyozták és a kormánypárt képviselőinek hiányát fájlalták.

Barkóczi Balázs (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Elsődleges feladatnak nevezték a kabinet ráébresztését arra, hogy minden magyar munkavállalóért és vállalatért, illetve a magyar termékek sikeréért felelősséggel tartoznak.

Varju: Mit tesz az állam a Tungsram megmentéséért?

, , , , , , , , , , , , , , ,