Idén is megmozgatta Újpestet a negyedszázados Futó- és Kerékpáros Fesztivál

  •  
  •  
  •  

Idén is megmozgatta a várost a tavaszi Futó- és Kerékpáros Fesztivál és az Újpesti Félmaraton; előbbi kerek jubileumot ünnepelhetett, ugyanis negyedszázaddal ezelőtt rendezték meg először, akkor még „Fuss egy fáért” néven az azóta is töretlenül népszerű családi sporteseményt.

Május 11-én szombaton reggel 350 versenyző állt rajthoz Káposztásmegyeren a Farkaserdőnél, hogy lefussa a harmadik Újpesti Félmaraton valamelyik távját. A résztvevők negyed- és félmaratonos, vagyis 10,5 és 21 kilométeres távot is választhattak és utóbbit idén először háromfős váltóban, vagyis csapatként is teljesíthették. Sokan családdal, gyerekekkel érkeztek, akik együtt futottak vagy a célvonalban drukkoltak lelkesen apunak, anyunak.

Minden résztvevő pólót, Sportos Újpest soft cupot, a táv teljesítéséért pedig elismerő érmet kapott a szervezőktől; a dobogós helyezettek kupát és a rendezvény támogatói által biztosított értékes nyereményeket vihettek haza. A negyedmaratonos távot a férfiak közül Liszt Máté, a nők közül Kakas Emma futotta le a leggyorsabban, félmaratonon Bacsó Bence és Kovácsné Lucza Mária értek a célba a leghamarabb. A váltóversenyben a Hulk! (férfi), a Fürgerókalábak (női) és a Jó kérdés (vegyes) csapatok arattak győzelmet.

A félmaratont követte az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál két versenyszáma, a gyerekek (és szüleik) 2 kilométeres mini futása és a 8,6 kilométeres kerékpáros futam, szintén a Farkaserdő mellett, a zöld lombok alatt. A programokban résztvevők szintén soft cupot és – hagyománynak számító – egyenpólót kaptak ajándékba, a rendezvény zárásaként pedig tombolán sorsoltak ki közöttük sportos nyereményeket.

Az idei futófesztivál különlegesnek számított, hiszen kerek évfordulót ünnepelhetett ez a közkedvelt újpesti hagyomány. Az első hasonló rendezvényt kerek 25 évvel ezelőtt, 1999 tavaszán rendezték, akkor még „Fuss egy fáért” címmel, a nevezési díjakból befolyt összeget ugyanis az M0 körgyűrű fásítási programjának támogatására szánták. A rendezvény azóta számos változáson ment keresztül, a közösségi szellem és a vidám, családias hangulat viszont megmaradt. Sokan, akik egykor gyerekként, iskolásként futottak a káposztásmegyeri sportfesztiválokon, ma már saját gyerekeikkel, családjukkal érkeznek az eseményre.

A jubileum alkalmából az elmúlt negyedszázad történetét felelevenítő szabadtéri ponyvakiállítás és az ikonikus újpesti futós pólókból rendezett nosztalgiatárlat is várta a résztvevőket. A kezdetekhez híven Újpest Önkormányzata a nevezési díjak összegét teljes egészében a kerület fásítási programjára fordítja.

RD

, , ,