•  
  •  
  •  

Az alsó tagozatosok ismét tantermi órák keretében folytathatják tanulmányaikat, az óvodák is újra tárt kapukkal várhatják a gyerekeket. Ennek kapcsán utánajártunk, milyenek a nyitási tapasztalatok a IV. kerület oktatási és nevelési intézményeiben.

Tamás Ilona

„Újpesten nagyon kevés diák élt az otthonmaradás lehetőségével”

– nyilatkozta lapunknak az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója.

Tamás Ilona azt mondta, az alsó tagozatos gyerekek tanulmányi szempontból is lemaradást jelentett a digitális oktatás.

Úgy látja: a szülők aggodalmai is kezdenek alábbhagyni; ráadásul a kontaktkutatások alapján a diákok és a tanárok az elmúlt egy évben sosem az iskolákban fertőződtek meg, hanem a járványidőszakban sem szünetelő sporteseményeken.

Tamás Ilona azt is elárulta, hogy jelenlegi információik szerint, ha addig nem történik valami változás, május 10-én állhat helyre teljesen a normál oktatási rend.

 

 

A legkisebbeket nem érintette a zárás

A bölcsődékben eddig is fogadták ügyeleti rendszerben a gyermekeket, mondta Kanász-Nagy Máté. Az alpolgármester lapunknak kifejtette, hogy április 19-éig a gyerekeknek mindössze a 25-30 százalékát vitték be a szülők az intézményekbe, a nyitást követően ez a szám 70-75 százalékra emelkedett. A higiéniai szigor mellett folyamatosan tesztelik a dolgozókat.

Kanász-Nagy Máté

„A járványveszély egy-egy csoportot vagy kollégát érintett ugyan, akiket távolmaradásra, illetve otthoni karanténra kellett kérni, de a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni. A munkatársak viszont már túl vannak az első körös oltásokon, és a szülők közül is egyre többen megkapták a vakcinát”

– mondta Kanász-nagy Máté.

Áprilisban óvakodtak az óvodáktól

Az ovikban csak bő félház volt az áprilisi nyitáskor. A területért felelős alpolgármester azt mondta, hogy eleinte még érződött némi bizonytalanság a szülőknél.

„A családok 30-40 százaléka kérte az intézményvezetőktől, hogy gyermekük távolmaradását tekintsék igazolt hiányzásnak”

– mondta Bedő Kata lapunknak.

Bedő Kata

Májusban azonban már lényegesen több gyermekre számítanak az intézmények, és mindössze a családok 5-10 százaléka döntött úgy, hogy továbbra is otthon tartják a kicsiket. Bedő Kata szerint ez főleg olyan esetekben jellemző, amikor a családban idős, vagy krónikus beteg él, esetleg a gyerek is tartós beteg.

, , , , , , , ,