•  
  •  
  •  

Ahogy azt már megszokhattuk, idén is a legkülönfélébb programok kavalkádjával készülnek az újpesti nemzetiségi önkormányzatok az Újpesti Városnapokra. A sokszínű kisebbségi élet és kultúra minden árnyalatát felvonultató programokról Czigler László alpolgármestertől és Szávayné dr. Séra Magdolnától, az újpesti önkormányzat nemzetiségi referensétől tudtunk meg részleteket. Ezenkívül 2023. év jelentősebb kisebbségi kulturális eseményeiről és Újpest testvérvárosi kapcsolatairól is beszélgettünk velük.

„Az idei városnapokra is színes programokkal készülnek az újpesti nemzetiségi önkormányzatok”

– fogalmazott a nemzetiségi referens, aki elárulta, hogy az előzetes visszajelzések alapján biztos, hogy fellép a Lipa Szlovák Folklóregyüttest, akik hagyományőrző szlovák népdalokat és néptáncokat mutatnak majd be. A ruszin önkormányzat jóvoltából a Pánszlávia zenekar kalauzolja el az érdeklődőket a szláv zene csodálatos világába. Az együttes tagjai ukrán, ruszin és szlovák dallamokat egyaránt megszólaltatnak műsorukban. A zenés produkciókon kívül a közönség nemzetiségi ételkóstolón, kézműves foglalkozásokon és nemzetiségi ki mit tud kvízen vehet majd részt.

„Az eseményen szerepelnek ezenkívül az örmény, német és lengyel önkormányzatok is. Az újpesti ukrán, szerb és görög önkormányzatok pedig még egyeztetnek arról, hogy pontosan milyen fellépőkkel varázsolják el az érdeklődőket”

– fejtette ki Séra Magdolna, hozzátéve, hogy a 2023-as év általánosságban is mozgalmas lesz a nemzetiségi önkormányzatok életében.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Egész éves kapcsolatban

„Több hagyományos rendezvény is megújult köntösben tér vissza: farsangi bálok, adventi koncertek, Balkán-est, sportnapok és táncházak színesítik majd Újpest életét. Külön öröm volt látni, hogy egyre több közös rendezvényt sikerül megtartanunk, ahol szinte mind a 11 nemzetiségi önkormányzat képviselteti magát valamilyen formában”

– ezt már Czigler Lászlótól tudtuk meg.

Az alpolgármester egy új kezdeményezésről is beszámolt, amelyet Óvári Enikő, az Újpesti Szlovák Önkormányzat elnöke indított útjára: ennek a programnak a keretében az újpesti iskolák tanulóival szeretnék megismertetni a magyarországi őshonos nemzetiségeket, külön kiemelve az Újpesten élőket. Ennek jegyében június 5-én a Megyeri Úti Általános Iskolában a szlovák, a ruszin és a német önkormányzatok tartanak rendhagyó honismereti órát az 5. osztályosok számára.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Természetesen a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat kulturális és oktatási rendezvényeit sem hagyhatjuk ki a sorból, hiszen a sikeres teltházas programjaiknak köszönhetően nemcsak Újpest kulturális életét színesítik, hanem országos szinten is kiemelt szerepet töltenek be a cigányság életében”

– emelte ki Czigler László, rámutatva arra, hogy a szerb önkormányzat őszi programja is érdekesnek ígérkezik. Ennek célja olyan budapesti, illetve magyarországi szerbek felkutatása és bemutatása, akik kimagasló eredményeket értek el a szakmájukban. A programsorozat keretében elsőként Josip Bartulovic tangó táncművésszel ismerkedhetnek meg az újpestiek.

Összekapaszkodva, határokon át

Újpest országhatárokon túlmutató lehetőségeiről szólva Czigler László hangsúlyozta: a nemzetközi kapcsolatok építésének egyik fontos eszköze a testvértelepülési hálózat kialakítása, amely közös hagyományokon és közös történelmi múlton alapulhat, de létrejöhet gazdasági vagy vallási meggyőződés alapján is.

„Újpestnek korábban több településsel is volt ilyen kapcsolata, de ezek az évek alatt megszűntek. Sajnos – többszöri próbálkozás ellenére – még az erdélyi, magyarlakta Csíkszentgyörggyel is passzívvá vált az együttműködés. Önkormányzatunk azonban továbbra is fontosnak tartja e kapcsolatok ápolását és kialakítását”

– fogalmazott az alpolgármester.

Elárulta, hogy ennek kapcsán több kezdeményezés is elindult az önkormányzat berkein belül. Az egyik ilyen egy kárpátaljai településsel való együttműködés: a városvezetés az elmúlt évben több alkalommal is sikeres és tartalmas beszélgetéseket, illetve egyeztetéseket folytatott Barkaszó önkormányzatával.

A barkaszói református templom

„A háború kitörését követően önkormányzatunk élelmiszer- és ruhacsomagok, valamint aggregátorok ajándékozásával segítette a határ túloldalán található magyar település intézményeit és lakóit. A többszöri segítségből és informális kapcsolatból, közös történelmi gyökereink, nemzeti összetartozásunk jegyében fogalmazódott meg az igény, hogy szorosabb együttműködés szülessen a két település között”

– vázolta a folyamatot Czigler László.

Barkaszó kárpátaljai falu, amely Munkácstól 25 kilométerre, a Beregszászi járásban, azon belül a Bátyúi kistérségben található. Társközsége a tőle két kilométerre lévő Szernye. A 2001-es ukrajnai népszámlálás adatai alapján 2236 lakosából 1452 volt magyar nemzetiségű, akiknek többsége a református és a görögkatolikus vallást gyakorolja. A községnek saját rendelőintézete, középiskolája és óvodája is van.

„A nemzeti összetartozás erősítése mellett a testvérvárosi megállapodás célja a szorosabb és hatékonyabb együttműködés kialakítása a kultúra és az oktatás terén. Terveink között szerepel többek között közös diáktáborok rendezése, a kulturális értékek és hagyományok megismertetése egymással, valamint közös sport és szabadidős rendezvények szervezése”

– sorolta az elképzeléseket az alpolgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint a hivatalos együttműködési megállapodást még idén nyáron, a Városnapok keretein belül aláírja a két település vezetője.

Czigler László azt is elmondta, hogy az Újpesti Görög Nemzetiségi Önkormányzat segítségével megpróbálják feleleveníteni a Közép-Görögországban található, százezres lélekszámú Halkída városával 2001-ben egyszer már megkísérelt, testvérvárosi kapcsolatról szóló egyeztetéseket.

, , , , , , , , ,