•  
  •  
  •  

Újpestiként ki ne ismerné a híres Nép-, azaz Szúnyog, pontosabban Kecskés-szigetet? És milyen vérbeli újpesti ne mordulna rá a belvárosból érkező látogatóra gúnyosan, hogy: Óóó…, én már ezt a helyet azelőtt ismertem, hogy menő lett volna! Budapest legészakibb szigete (mely valójában egy félsziget) az utóbbi években folyamatosan fejlődik, sorra nyílnak az újabb és újabb vendéglátóhelyek, miközben sikerült megőrizni a hely vadregényes romantikáját. Lássuk, milyen lehetőségünk van, ha szeretnénk egy jót enni!

Kabin

Ez volt az első hely a szigeten, vele kezdődött el a „forradalom”. A Népsziget újpesti részén található természetközeli hely a parton található kis kabinjaival megteremti az igazi chill hangulatot. 2017 óta töretlen népszerűségnek örvend: csapolt sörök, limonádék, fröccsök tárháza várja a látogatókat. Remek, újragondolt strandkaják és laza hangulat. Film­vetítés, akusztikus koncertek és jóga a naplementében. Ez a Kabin!

Perem

Szintén a sziget Újpesthez tartozó területén helyezkedik el a beszédes elnevezésű Perem, ahol, ha csak egy valamit eszünk, az legyen a prémium lángos. Ezek az extra lángosok a klasszikus verzió továbbgondolásai: választhatunk például Caprese, görög vagy épp mexikói lángost is. Hozzá egy jó pohár az újpesti First főzde söreiből vagy választhatjuk a szintén újpesti Opera ginből készült gintonicot és indulhat is a pihenés. Jelenleg ez a sziget legfiatalabb bisztrója.

Wasser

A területileg ugyan 13. kerülethez tartozó, ám szívben-lélekben Újpesthez is kapcsolódó Wasser talán széles sörfelhozatalával tűnik ki a többi helytől.

Kifejezetten gyerekbarátnak mondható: homokozó és mini játszótér, valamint alkalmanként ingyenes bábelőadás is várja a legkisebbeket. Ételek tekintetében a lecsó és a hamburger az örök kedvenc, de érdemes elmerülni a koktél- és borszortimentben is.

Vasmacska Söröző és Halsütöde

Ha az előbb a legfiatalabb vendéglátóhelyről írtam, akkor kötelességem kitérni az egyik legrégibbre is. A klasszikus, már-már retrós vonalat képviselő Vasmacska sokáig az egyedüli étterme volt a szigetnek. Az igazi, nagybetűs hekkező. Érdemes időben érkezni, mivel hatalmas rajongótábora van. Úgy tartják, itt kapható a város egyik legjobb (ha nem a legjobb) hekkje. Kenyér, koviubi és egy jó pohár csapolt sör: indul a nosztalgia!

Bár sorra nyílnak az új helyek, nem érezhető miattuk zsúfoltság a szigeten. Mindegyik hely más és más, hiszen mindegyiknek megvan a maga hangulata, egyénisége. Egy valami azonban biztosan összeköti őket: a Duna és a természet szeretete. Érdemes kilátogatni hozzájuk sétálva vagy kétkeréken, kutyával vagy anélkül, családdal vagy barátokkal: a Népszigeten mindenki megtalálja azt, amire éppen vágyik.

Hornyák-Kövi Franciska

, , , , , , ,