•  
  •  
  •  

Kerületünkben, a Váci úton már öt éve működik Újpest egyetlen sörfőzdéje, a First Craft Beer. Az elsőosztályú söröket gyártó cég minőségi megalkuvások nélkül dolgozik nap mint nap. A sörfőzdében főzdetúrát és sörkóstoló túrákat is rendeznek, és egy látványsöröző is működik, de az újpesti rendezvényeken is rendszeresen jelen van a First Craft Beer. Ábrahám Máté sörfőző mestert a kulisszatitkokról faggattuk.

– Hogyan lett sörfőző mester?

– Eredetileg hobbiként kezdtem el sört főzni, miután 2011-ben törvényileg legálissá tették az otthoni sörfőzést. Otthon fazékban főztem az IPA-jellegű sört, mivel akkoriban még nagyon kevés ilyen volt az országban kapható. 2015-ben beiratkoztam a Budapest Corvinus Egyetem élelmiszermérnök karán indított sörfőzőmester-söripari szakmérnök képzésre, ahol kitanultam a szakmát. Alapvetően közgazdász voltam, de nagyon hamar rájöttem, hogy az alkotómunka érdekel, egészen konkrétan a sörfőzés, ami a mai napig nagyon szórakoztat. Első körben egy gerilla sörfőzdében kezdtem a munkát, de lassan az ötödik éve dolgozom a First Craft Beer sörfőzdében, Újpesten.

Ábrahám Máté (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

– Mik a fő feladatai?

– Üzemvezető sörfőző mester vagyok a cégnél, nálunk – mivel pici cégről van szó – úgyszólván mindenki csinál mindent. Nagyjából hozzám tartozik minden olyan feladat, ami nem pénzügy vagy értékesítés. Én szerzem be az alapanyagokat, én ellenőrzöm az alapanyagok minőségét, én szerzem be továbbá a göngyölegeket, felügyelem a gyártást, egészen addig, hogy az elkészült sört közösen raktározzuk. Hozzáteszem, rendkívül összetett feladat az alapanyag beszerzése, hiszen sok alapanyaggal dolgozunk: maláta, komló, élesztő és víz, az elmúlt évben legalább 30 különféle malátából dolgoztunk.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

– Nagyon különböző ízesítésű söröket gyártanak. Honnan és hogyan jön az ötlet?

– Van olyan, amelyiket én találom ki, de sokszor csapatmunka az alkotás, ilyenkor mindenki agyal az új ízvilágon. Ha valakinek támad egy jó ötlete a csapatban, akkor azt próbáljuk közösen megvalósítani, akkor is, ha a kitalálónak nincs sörfőzési tapasztalata. Például a Purple Currant nevű sárgabarackos, feketeszedres, kakaós savanyú sör ötlete a kiszerelő oldalon dolgozó egyik sráctól származik, végül közösen alkottuk meg ezt a szép terméket. A most fejlesztés alatt álló, narancshéjjal, kakaóval és kávéval ízesített stout – fekete sör is az egyik munkatársunk ötlete volt.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

– Miért vált ekkora divattá a gyümölcsös sör?

– Mert nagyon itatja magát, és rendkívül izgalmas ízeket lehet alkotni a gyümölccsel. Ráadásul a gyümölcsös sörök kevésbé kesernyések, könnyen befogadhatóak, így újabb és újabb piaci rétegeket lehetett megszólítani ezekkel a könnyen befogadható gyümölcsös sörökkel.

Ábrahám Máté (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

– Tartja magát a mondás, hogy a sör a férfiak itala, nő kezében nem áll jól a söröskorsó. Mi erről a véleménye?

– Szerintem ez koránt sincs így, idejétmúlt dolog, hogy nő nem ihat sört: lényeg a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás, és hogy minőségi ital legyen. Mitől lenne „nőiesebb” a kannás bor, mint a sör? Szerintem már akkora a sörkínálat, hogy a nők is könnyedén megtalálják a saját ízvilágukat. Manapság rengeteg édeskésebb, gyümölcsös sör létezik, de olyat is láttam már, hogy a pultnál a férfi itta a meggyes sört, a nő pedig IPA sört fogyasztott.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

– A First Craft Beer újpesti sörfőzdéjében hetente vezetett sörfőzdetúrákat és sörkóstoló túrákat is tartanak. Kik érkeznek?

– Szerencsére rengeteg az érdeklődő, természetesen a sör rajongói érkeznek. Nagyon sok embert érdekel, hogy miként készül a kompromisszummentes kraft sör. A kóstoló túrára azok jönnek, akik mindig az újdonságokat keresik a sörök terén, ők az új ízekre specializálódtak. A sörfőzdénkben működő látványkocsmát pedig az újdonságvadászok mellett olyan törzsgárdatagok is előszeretettel felkeresik, akik a jól megszokott, hagyományos ízeket szeretik. Itt, a Váci úton működik az úgynevezett taproom, ahol állandóan tízféle first sör váltja egymást folyamatosan, de megkóstolhatóak a hordóérlelt különlegességeink is. Hozzáteszem, manapság már nem lehet az kifogás, hogy „nem szeretem a sör ízét”, hiszen már nincs is olyan, hogy söríz, annyiféle ízvilágú és állagú sört készítünk mi is.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

– Tapasztalatai szerint melyik sör áll a legközelebb a magyar néplélekhez?

– Nálunk a meggysör fogy a legjobban, sőt, nem véletlen, hogy valamennyi sörgyár szortimentjében megtalálható a meggyes ital, mert azt keresik a legjobban. Nagyon viszik tőlünk továbbá a könnyedebb lager söröket azok, akik a tényleges sörízt keresik. A keserűbb, ízgazdagabb IPA-kat is sokan keresik, mert nagyon izgalmas sörök. Nagyjából ez a három kategória, amelyik kis- és nagyüzemben is rendkívül keresett.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

– Máténak melyik a kedvenc söre?

– Nincs olyan, hogy kedvenc söröm, nagyon nehéz ezt feketén-fehéren behatárolni. Időjárás-, hangulat- és alkalomfüggő, hogy melyik ízt keresem. Baráti sörözés alkalmával biztosan nem innék testesebb stoutot, hiszen az ilyen alkalomkor számít, hogy több korsóval is el tudjak fogyasztani. Viszont télen, akár főzés mellé szívesen megbontok egy extrább italt, például egy hordóérlelt sört. Olyan sör sincs, amelyik egyáltalán nem tetszik, szerintem mindegyiknek megvan a saját szépsége.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

– Jelenleg milyen sörön dolgozik?

– Ilyenkor, télen több idő van kísérletezni, és kis tételű, szezonális, egyszeri lefőzésű söröket fejlesztünk. Most a már említett narancsos, kávés, kakaós stout sört fogjuk lefőzni, amellyel a trüffel csoki ízvilágát szeretnénk elérni. Továbbá folyamatban van egy nagyon érdekes meggyes savanyú sör fejlesztése, ez 8-9 százalék alkoholtartalmú lesz, nemsokára befejezi az erjedést az ital. És ha már újpestiek vagyunk, és az Opera gin is itt van, tőlük kaptunk egy gines hordót, mi pedig az üres gines hordót sörrel töltöttük meg, reményeink szerint a gin ízvilága is belekerül ebbe a kísérleti sörbe

, , , ,