•  
  •  
  •  

Elárasztja az üzleteket a karácsonyi dekoráció, s bár november közepén járunk, már mindenhol karácsonyi dalok csilingelnek a bevásárlóközpontokban. Egyre több ember kezdte el beszerezni az ünnep ajándékait és kellékeit. Mások viszont csak most, vagy éppen decemberben kapnak a fejükhöz. Az Újpesti Napló annak járt utána, vajon elkezdődött-e már nálunk a nagy karácsonyi roham.

Veronika

Én már nyáron elkezdtem készülni a karácsonyra. Kertes házban lakom, elrakom a befőtteket, a fáim terméseit. Ezekből a befőttekből, saját készítésű bodzaszörpökből és nyalánkságokból állítok össze ajándékcsomagokat a szeretteim számára. 8 liter csokilikőrt is főzök, már rég beszereztem ennek is az alapanyagát. Most, novemberben a szőnyeget tisztíttattam ki, hogy szép legyen, és már elkezdtem a nagytakarítást is. A pénzgyűjtést is időben elkezdtem, de a karácsony szent, nem lesz kevesebb étel az asztalon. Inkább tudatosan vásárolok, szétnézek a kínálatnál. Ugyanaz a habtejszín például az egyik üzletben 618 forint, míg a másik boltban 349 forintért vettem meg.

Csilla

Több mint 40 éven át voltam óvodapedagógus, tavaly nyugdíjba vonultam. A gyermekeket és a családomat is arra neveltem, hogy inkább a lelkiséget éljék meg az advent és karácsony idején. Előre gondolkodó vagyok, nem szeretek kapkodni, az ajándékokat például már megvettem. Én imádom megélni az ünnep előtti várakozást. Ilyenkor színházba, moziba járunk a családommal, együtt vagyunk, töltekezünk, nem a rohanásról szól ez az időszak számunkra a lányommal és a férjemmel. Úgy érzem, a nagy rohanásban képtelenség azonosulni az adventtel, a várakozással. Ahogy minden családnál, én is próbálok lecsippenteni a költségekből, de a klasszikus fogásokhoz, a halhoz és a töltött káposztához ragaszkodunk, e nélkül nincs karácsony.

Alexandra

Még nem kezdtem el a karácsonyi készülődést, bár korábban már október-novemberben elkezdtem vásárolgatni, idén nem úgy jött ki a lépés. Viszont a terveim szerint december elején már elkezdem az otthonunk díszítését, ami nagyon fontos számomra. Szeretem a változatosságot, minden évben más és más színű díszekkel ékesítem a lakásunkat. Tudom, hogy kissé megcsúsztam az ajándékok beszerzésével, de még sajnos nem volt rá időm.

József

Hétgyermekes apaként itt az ideje, hogy elkezdjem a készülődést. Először mindig megnézem az árakat az üzletekben, és eldöntöm, mit szeretnék. A feleségemmel korábban elhatároztam, csakis a legszükségesebbeket fogjuk ajándékozni, de mind a hét gyerek és a tizenkét unoka is ajándékot fog kapni. Bár a gyerekeink kérték, hogy ne kapjanak tőlünk semmit, de ezt sose tudjuk betartani. Az árdrágulás miatt meg kell húznunk a nadrágszíjat, például már nem teszünk szaloncukrot a fára, maradnak az évtizede őrzött díszek

, ,