Orbán kizárta a külföldi egészségügyi segítséget

  •  
  •  
  •  

Orbán Viktor izraeli útja miatt most péntek helyett vasárnap nyilatkozott a Kossuth Rádiónak. Szóba került, hogy a kórházak bírni fogják-e a rájuk nehezedő óriás nyomást, és Szlovákiához hasonlóan nekünk is külföldi segítséget kell-e kérnünk.

Nagy Katalin riporter nem említette, hogy Szlovákia mellett Csehország és Montenegró is erre kényszerült. Ahogy arról sem beszélt, hogy ebben a három országban volt a legmagasabb az elmúlt időszakban a lakosságarányos covid-halálozás. Az pedig még véletlenül sem került szóba, hogy Magyarország a negyedik ebben a sorrendben.

A miniszterelnök szerint az előttünk álló hét lesz az egész járvány legnehezebb hete, de úgy látja:

megvagyunk, és nem segítséget fogunk kérni külföldről, hanem inkább segítséget adunk majd, mert nálunk van talán a legtöbb kórházi ágy népességarányosan, és itt van a legtöbb lélegeztetőgép.

Egyébként Orbán szerint a rezidenseket és a végzős orvostanhallgatókat is bevetik majd a járvány ellen, és oda vezénylik majd az egészségügyi dolgozókat, ahol szükség lesz rájuk.

Orbán szerint aki volt katona, az tudja, hogy az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb. A sötétséget most a járványügyi adatok jelentik. A hajnalt pedig a vakcina hozza el.

A kormányfő úgy véli, „mi, magyarok kezdünk kiegyenesedni”, mert 3 millió fölé ment a vakcinára regisztráltak száma, a körükben a 60 év felettiek száma rendkívül magas.

Kapcsolódó írás

Nyilvánosak lesznek a vakcinaszerződések

A kancelláriaminiszter szerint jól állunk oltás tekintetében, ma újabb adag érkezett.TOVÁBB

Azt is elárulta, hogy volt egy vita arról, hogy a regisztráltakat a jelentkezés sorrendjében oltsák-e vagy előre vegyék az időseket. A miniszterelnök szerint nem volt könnyű vita, de úgy döntöttek, hogy előre veszik az időseket, mert ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Ez a magyarázkodás valószínűleg arra szolgált, hogy miért hagyta el a kormány azt az ígéretet, miszerint húsvétra minden regisztráltat beoltatnak, és a legutóbbi Kormányinfón miért csak a regisztrált idősek beoltásáról volt szó.

Orbán Viktor sunyi hazugságnak nevezte, hogy Magyarország az EU-ban hátul kullog a felhasznált vakcinák arányát tekintve. Szerinte, ami vakcina bejön, azt a bevizsgálás után azonnal el is oltják, vagy tartalékolják a második körre. Hogy a tartalékból mennyit használnak fel, azt állítása szerint a magyar szakemberek mondják meg.

Arra a kérdésre, hogy az újranyitás mikor kezdődhet, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy

„ha van valaki, aki arra vállalkozik, hogy megmondja ezt, akkor kérjük el tőle a következő lottószámokat is”.

Szerinte, ha hatékonyak a vakcinák az új mutációk ellen, akkor néhány hetet kell csak kibírni. Ha viszont kiderül, hogy nem hatékonyak, akkor új helyzet van.

, , , , , ,