Sokat kockáztat, aki nem bánik megfelelően az állatokkal

  •  
  •  
  •  

Több esetben a börtönt kockáztatja az, aki nem megfelelően bánik az állatokkal. Ez önmagában nem újdonság, de az állatvédelmi törvény módosítása még szigorúbb rendelkezéseket tartalmaz.

Öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki méreg kihelyezésével több állatot elpusztít – egyebek mellett ezt is tartalmazza az állat­védelmi törvény szigorítása.

Ahogyan egytől öt évig élvezheti a rácsokat az az elkövető is, aki az állatkínzást szaporítással összefüggő haszonszerzési cél érdekében követi el, amennyiben az tíznél nagyobb számú, kedvtelésből tartott állatra irányul a jó gazda gondosságának elmulasztásával. Ezen a ponton merül fel az állatviadalok kérdése, itt nemcsak a szervezőt, hanem a résztvevőt is szabadságvesztéssel sújtanák, mégpedig akár kétéves időtartamra is.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A parlamentben az ellenzék is megszavazta a szigorítást, de Varju László, kerületünk képviselője szerint tovább kell menni a megkezdett úton. A politikus arról beszélt, hogy kívánatos lépés lenne, ha az állatvédelem ügyének intézményesített gazdája lenne egy ombudsman személyében, aki jogszabály-módosítást is kezdeményezhetne.

Legalább ilyen fontosnak nevezte egy állatvédelmi őrség létrehozását, hiszen, mint fogalmazott,

“mit sem ér a szigorú büntető­sza­bályo­zás, ha nincs, aki ezt végrehajtsa”.

Külön kiemelte, hogy Újpesten szerencsére működik ezzel foglalkozó szervezet, amely kiemelkedő munkát végez.

Varju: Előrelépés az állatvédelmi törvény szigorítása, de még vannak hiányosságok

, , ,