Térfigyelő kamerahálózat Újpesten − jelentősen javult a közbiztonság az elmúlt években

  •  
  •  
  •  

Jelentősen javította az újpesti közbiztonságot és számos bűneset elkövetőjét sikerült gyorsan azonosítani és kézre keríteni az elmúlt évek során modernizált és alaposan kibővített térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően. 2019 óta 32 új kamerát helyeztek üzembe, így már 112 eszközből álló rendszer gondoskodik a kerületben élők biztonságáról, továbbá a teljes korábbi eszközállományt lecserélték a legmodernebb technológiára.

Legutóbb a tavaly átadott Városkapu-parkba és Főtér parkba szerelt fel új térfigyelő kamerákat Újpest Önkormányzata, hogy a parkokban kikapcsolódó emberek biztonságát garantálják. A bővülés folyamatos, lakossági igényre, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság észrevételeire, javaslataira reagálva az önkormányzat idén még legalább 4-6 kamerát fog kihelyezni a közbiztonság szempontjából fontosnak, kritikusnak tartott helyszínekre − árulta el Czigler László várostervezésért, közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester.

fotó: Várai Mihály

Nemcsak új eszközöket állított szolgálatba az önkormányzat az elmúlt években, de a teljes korábbról megörökölt kameraparkot is lecserélték, a műszakilag elavult, gyakran homályos képet adó kamerák helyére a legmodernebb, Full HD felbontású eszközöket telepítették. Ezek segítségével bármilyen arcot és gépkocsi rendszámot fel lehet ismerni, akár éjszakai sötétségben, 150 méteres távolságról is. A térfigyelő rendszer új szoftvert és szervert is kapott.

A kapacitásnövelés érdekében 2021-ben a megfigyelőszobát a rendőrség Árpád úti épületéből egy új, kizárólag erre a célra létrehozott megfigyelőközpontba helyezték át a Király utcában, az egykori Koktél Áruház épületébe. A kamerák képét a nap 24 órájában két rendőr figyeli, akik folyamatos kapcsolatot tartanak a közterületen dolgozó kollégáikkal. Amennyiben bűncselekményt, szabálysértést észlelnek, tájékoztatják a közterületi szolgálatot ellátó rendészeti állományt, akik azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

A felvételeket 30 napig tárolják, melynek komoly jelentősége van, hiszen segítségükkel a hatóság képes rekonstruálni a már elkövetett bűncselekményeket és gyorsan és eredményesen beazonosítani a tetteseket. Az elmúlt években a kiépített kamerák számos közterületen történt bűneset, például garázdaság, testi sértés, lopás és kifosztás eredményes felderítésében játszottak kiemelkedő szerepet. Szintén elengedhetetlen szerepe van a térfigyelő rendszernek a “forró nyomon üldözések” során, amikor a rendőrség az érkezési és távozási útvonal alapján igyekszik nyomon követni a bűncselekmény − például rablás, gépkocsi feltörés, betörés, gépkocsi lopás, gépkocsi katalizátor lopás − elkövetőjének mozgását.

fotó: Várai Mihály

Az újpesti kamerahálózat nem csak a kerületben történt bűnügyek felderítését segíti: folyamatos az együttműködés a többi kerülettel, sőt, a vidéki rendőrséggel is, hiszen a rendszer lehetővé teszi, hogy kerületeken és városokon átívelően, folyamatosan nyomon követhessék az elkövetők mozgását. Az Újpesten történt bűncselekmények jelentős hányadát nem helyi személy követi el, sokkal inkább vidéki tetteseket kerítenek kézre, akikről a kamerarendszer segítségével tudják, honnan és merre haladnak.

A BRFK Kommunikációs Osztálya több konkrét esetről is beszámolt az Újpesti Naplónak, melyek sikeres megoldásához jelentősen hozzájárult az újpesti kamerarendszer. 2023 januárjában egy Nyár utcai virágüzlet maszkos, késsel fenyegetőző kirablóját sikerült azonosítani és két nap alatt elfogni a kamerafelvételek segítségével, ugyanez év októberében pedig betörőket csíptek nyakon, akik a Király utcában és a Deák Ferenc utcában található üzletekbe jutottak be az ablakok betörésével, hogy különféle értékeket, termékeket tulajdonítsanak el.

2023 augusztusában súlyos testi sértéses eset elkövetőjét azonosították a kamerák segítségével, aki Újpest-központban a 14-es villamos megállójában ököllel arcon ütött egy ott várakozó férfit. Az áldozat a földre esett, fejét beverte az aszfaltba és eszméletét vesztette, nyolc napon túl gyógyuló csonttörést szenvedett. Az elkövető ismeretlen irányba távozott, a térfigyelő felvételek elemzésével azonban hamar sikerült a nyomára akadni. Az idén januárban a Rózsa utcában történt súlyos tömegkarambol cserbenhagyásos elkövetőjének kézre kerítésében is segített a hatóságoknak az újpesti térfigyelő rendszer, de fogtak már el a kamerás felvételek alapján nyaklánc kitépőket, autórongálókat és köztéri kábítószer fogyasztókat is.

fotó: Várai Mihály

A kamerarendszer mindezek mellett olyan ügyekben is segíti az önkormányzatot és a rendőrséget, mint az illegális hulladéklerakások felderítése és a hálózatnak köszönhetően gyakorlatilag megszűntek az Íves út − Óceánárok utca környéki éjszakai gyorsulási versenyek is. A Rex Állatsziget elé kihelyezett kamerák segítségével elejét vették az autós „fánkozásoknak” és amióta kamerák figyelik a környéket, sokkal kevesebb kutyát és macskát hagynak sorsukra a „gazdik” az állatotthon előtt, mert tartanak a következményektől.

Érdemes megemlíteni egy másik fejlesztést, a forgalomfigyelő ún. traffiboxokat is, melyeket három újpesti helyszínre, a Megyeri út és a Külső Szilágyi út sarkára, a Fóti útra és a Váci úton a Megyeri csárda előtti részre fognak telepíteni még az idén. A traffibox egy fém kalitkába telepített sebességmérő műszer, mely állvány nélkül működik, elég, ha kiteszik, bekapcsolják, és a készülék önállóan méri az előtte elhaladók sebességét. Ez a megoldás egyszerre hatékony és költséghatékony, hiszen kevesebb erőforrást igényel a hagyományos traffipaxokhoz képest.

Meggyőződésem, hogy a folyamatosan bővülő kamerarendszer nemcsak a rendőrség dolgát könnyíti meg, hanem az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét is erősíti − nyilatkozott Czigler László.

RD

, , ,