Tornaórán már évtizedek óta játsszák a kidobóst

  •  
  •  
  •  

A tornaórák egyik örök kedvencének nemzetközi változatából egy izgalmas, rendkívül gyorsan fejlődő sportág született. Egyszerű, érthető szabályokkal, világ és Európa-bajnoksággal. Dodgeball a hivatalos neve, de itthon kidobósnak nevezhetjük.

A dodgeball annyiban különbözik a magyar iskolákban ismert kidobós vagy tűzharc játéktól, hogy itt nincsenek partizánok. Nincs ész nélküli dobálózás, vannak viszont akciók és gyors, pörgős szettek.

– Talán a legnagyobb változás, hogy a dodgeballban öt labda van egyidőben a pályán, így állandó veszély fenyegeti valamennyi pályán „harcoló” játékost – mondta Bohács Ferenc a honi szövetség elnöke.

– Sportágunk különlegessége, hogy nemcsak női és férfi, hanem vegyes csapatok is küzdenek egymással.

2018 márciusában egy Jótékonysági Kidobós Tornával mutatkozott be itthon a dodgeball, majd szep­temberben lejátszották az első nemzetközi mérkőzésüket a világbajnoki részt vevő Szlovéniával.

– Öles lépésekkel mentünk előre, október végén a sportág történetében először részt vettünk az Olaszországban megrendezett Európa-bajnokságon. Sokat tanultunk, rengeteget profitáltunk belőle.
Az utánpótlással nincsenek különösebb gondok, emelte ki Bohács Ferenc, aki szerint egyre többen szeretnének megismerkedni a játékkal.

– Sokan úgy vélik, ha korábban ismeri meg a gyerek a sportágat, hamarabb lesz jó játékos – jelentette ki az elnök.

– Mindenkit szívesen látunk az újpesti központunkban, a Károlyi suliban, de az alsósokat arra kérjük, legyenek türelmesek, mert a legideálisabb számukra is, ha felsősként jönnek el hozzánk.
Az iskolai testnevelésórákon valóban a játéké a főszerep, de a sportágban már kemény küzdelem folyik a pályán, még ha a labda puha is.

– Mint minden sport, amire jellemző a küzdelem – bár itt test nem találkozik testtel – a sérülés ott ólálkodik a versenyzők körül. A labda puha, de amikor nagy sebességgel, váratlanul arcul csap valakit, nem éppen kellemes. Másnapra akár monoklival ébredhet a kilőtt ember, mint egy ökölvívó. Vetődnek, csúsznak, ugranak a játékosok a meccsek alatt. Védőfelszerelés nincs, viszont horzsolás, kék foltok bőven akadnak egy-egy torna végére.

Bohács Ferenc búcsúzóul elmondta, rövidesen újra komoly megmérettetés következik a válogatott számára, ugyanis júliusban Európa-bajnokságon szerepelnek Hollandiában.

Gergely Gábor

, , ,