Tovább tart az első roma női talkshow diadalmenete!

  •  
  •  
  •  

Néprajzkutató, a hodászi tájház létrehozója, a romani nyelv egyik őre, akinek életcélja a cigányság múltjának feltárása és bemutatása. A 6. NősziRom klub ezúttal is egy erős roma nőt, Rézműves Melindát látta vendégül.

Ismét megtelt az aula a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban Újpesten, november 19-én, ahol óriási sikerrel dübörög tovább a NősziRom beszélgetősorozat. Ezúttal Rézműves Melinda néprajzkutatót és megkerülhetetlen roma értelmiségit látta vendégül Váradi Éva, a beszélgetősorozat fő szervezője, hangulatos környezetként pedig a Magyarországon egyedülálló Cigány Helytörténeti Gyűjtemény szolgált.

Fotó: Csoboth Edina

A nagy sikerű programsorozatot Váradi Éván kívül Rózsa Mónika és Szántó Marietta, az újpesti cigány önkormányzat képviselői szervezik, de a NősziRomhoz kapcsolódó vendégváró munkából szinte mindenki kiveszi a részét.

A mostani vendég, Rézműves Melinda az első roma származású diplomás volt Hodászon. Édesanyja, Lina alapította meg az Újpesttől 300 kilométerre található Hodász község Madzag-óvodáját 1968-ban.

Fotó: Csoboth Edina

„Okulásképp nagyon szeretjük meghallgatni azt a történetet, hogy a ’70-es, ’80-as években hogyan lehetett vidéken létrehozni úgy egy óvodát, hogy madzaggal körbekerítettek egy területet”

– mondta Váradi Éva. Rézműves Lina lánya, Melinda se kisebb fába vágta fejszéjét: szülőfalujában, Hodászon, a saját költségén megalapította az ország első Cigány Tájházát 2001-ben, amely a gyerekek közösséggé szervezésére, identitástudatuk elmélyítésére, környezeti ismereteik bővítésére irányul.

Fotó: Csoboth Edina

„Melinda nyelvészként rendkívül alapos és elmélyült munkát végzett a cigány nyelv feltárása és megőrzése végett, egyebek mellett romani-magyar szótárt hozott létre. Tudományos munkát végzett – számos könyv, köztük az első hazai cigány olvasókönyv és munkafüzet szerzőjeként, szótárfejlesztőként, kutatóként dolgozott. Mindennek különleges aktualitást ad az, hogy november 5-e a romani nyelv világnapja.”

Váradi Éva elmondta, rengeteget dolgoznak azon, hogy ennyire sikeres legyen a NősziRom női talkshow: egyrészt folyamatosan „vadásznak” a rendkívül érdekes és jelentős vendégek iránt, másrészt, akinek csak lehetséges, névre szóló meghívót küldenek az épp aktuális rendezvényről.

Fotó: Csoboth Edina

„Valamennyi esten meglepetés művészek is fellépnek: Rézműves Melinda estjén Nemcsák Károly szavalta el Jónás Tamás egyik versét. De megtisztelt már bennünket, és azonnal igent mondott Györgyi Anna színésznő és Szalóki Ági énekesnő is. Jónás Judit színésznőnk műsorára pedig elfogadta a meghívást Stohl András, Seres Zoltán, Nemcsák Károly és Gergely Róbert is. Mindannyian nagyon jól érezték magukat, számunkra, cigány értelmiség számára pedig hatalmas megtiszteltetés volt, hogy ilyen művészek tettek eleget a felkérésünknek.”

A főszervező elmondta, a NősziRom most rövid időre téli álomra megy, de tavasztól megújult erővel térnek vissza, érdekes és értékes roma női vendégekkel.

, , , ,