Tragédia után: mi lesz az allergiásokkal?

  •  
  •  
  •  

Szörnyű esemény történt Újpesten múlt héten: egy hét esztendős kisfiú vesztette életét, az eddig ismertek alapján ételallergia miatt. Szülei ugyan próbálták orvoshoz juttatni, de az életét ez már nem menthette meg. A tragédia rávilágított arra, hogy sosem lehetünk elég elővigyázatosak, és hogy a hiedelmekkel is le kell számolnunk az allergiával kapcsolatban.

Asajtóban megjelent információk szerint egy tortaszelet okozta a bajt, bár lapunk azóta megtudta, hogy a kisfiú egy „sima” mogyoródarabot kaphatott be valahogyan, és ez okozta a fulladást, amely az allergiás reakció következménye.

Maga az eset rávilágított arra, hogy soha nem lehetünk elég felkészültek, a baj akármikor megtörténhet.

Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetőjétől azt kérdeztük, zajlik-e egyeztetés arról, hogy az allergiás reakciót megszüntetni képes adrenalin injekció ezentúl rendelkezésre álljon az iskolákban.

“A tankerület, ahogy eddig, ezután is mindent meg fog tenni a gyermekek egészségének, jóllétének védelmében. Az azonban, hogy legyen-e ilyen adrenalin injekció az iskolákban, elsősorban orvosi kérdés és kompetencia”

– mondta lapunknak a tankerület igazgatója.

Egyelőre nem tudjuk, hogy folyik-e vizsgálat az iskolában, illetve felmerült-e valakinek az esetleges felelőssége. Arról sem kaptunk információt, hogy a pedagógusok felkészültek-e hasonló esetekre, vagyis tudnák-e, mit kell csinálni, ha egy diáknál hasonló anafilaxiás sokk következne be.

Egy allergiásokat összefogó szervezet szerint szükség lenne arra, hogy a pedagógusokat felkészítsék az allergiás reakciók felismerésére. Így a jövőben nagyobb eséllyel lehetne elkerülni az ilyen eseteket.

Az Allergéniusz Egyesület szerint jó lenne az is, ha a közétkeztetésben szereplő ételek sem mogyorót, sem dióféléket nem tartalmaznának a jövőben.

“Azt szeretnénk, ha minden intézményben legalább két epipen vagy anapen injekció állna rendelkezésre, és a pedagógusok, illetve bármilyen személyzet ezt tudja is használni. Évente lenne szükség az ismétlő oktatásra is”

– mondta Szívósné Rabb Edit, a szervezet elnöke a köztelevízió híradójában.

, , , , , , , , ,