Tüntetés az Indexért és a szabad sajtó mellett

  •  
  •  
  •  

Ahogy arról az Újpest Média is beszámolt, Bodolai László, az Index.hu Zrt igazgatósága menesztette szerdán Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét.

A szerkesztőség tagjai július 23-án szóban és írásban is kérték Bodolait, hogy az elbocsátott főszerkesztőt helyezze vissza pozíciójába. A szóbeli tárgyaláson Bodolai határozott nemmel felelt erre a kérésre, majd ezt később írásban is megerősítette. A feszült hangvételű találkozó után az Index több újságírója is beadta a felmondását.

Az Index átalakítása ellen és a szabad sajtó mellett tüntetést szervez a Momentum – és társszervezőként a Jobbik – ma, azaz július 24-én, a Puskás Öcsi térre.

„Az Index szerkesztősége elmondta, mi történik: beavatkozás a munkájukba, fenyegetés, zsarolás, kényszerítés, nyomásgyakorlás, ellehetetlenítés. Ezt nem engedhetjük” – írják a tüntetés Facebook-eseményénél, hozzátéve, hogy „egy demokráciában nem történhet olyan, hogy “szervezeti átalakításokra” és “szinergiákra” hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét. Mindezt persze úgy, hogy közben mindenki tudja, hogy a céljuk kizárólag annyi, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet velük, aki megírja a valóságot.”

A szervezők várnak mindenkit, akik „kiállnak a szabad sajtó és egy szabad ország mellett”, és kérik a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot a járványhelyzet miatt. (Bár a gyülekezési törvény alapesetben tiltja az arc eltakarását a tüntetéseken, a rendőrség erre most engedélyt adott.)

A tüntetőket a Puskás Öcsi térre várják, az Index szerkesztőségének közelébe, ahonnan a tervek szerint a Karmelita kolostorhoz vonulnak majd.

FRISSÍTÉS: időközben elindultak a tömeges felmondások a lapnál. Tegnap négyen már távoztak.

, ,