Úgy tűnik, a kormány nem akarja kompenzálni a fővárost és az ellenzéki önkormányzatokat

  •  
  •  
  •  

A mai nap folyamán a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti kerületi önkormányzatok tárgyaltak a Miniszterelnökséggel az önkormányzatokat érintő ügyekről, elsősorban a helyi iparűzési adó (HIPA) elvonás-kompenzálásáról. A Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) vezetői sajtótájékoztatón értékelték az egyeztetés eredményét.

Karácsony Gergely főpolgármester, a szervezet társelnöke elmondta, hogy a következő négy követeléssel fordultak a kabinethez:

1. Automatikus és mindenkit egyenlő mércével mérő kompenzáció

Ezzel kapcsolatban azt várják, hogy a 25 ezer főnél kisebb településekhez hasonlóan a kormány ne tegyen különbséget állampolgár és állampolgár között, hanem különalkuk nélkül, automatikusan minden önkormányzat kapja meg a HIPA megfelezése miatt a költségvetésükből kieső forrást.

A fővárosi önkormányzatok esetében ez eddig közel 22 milliárd forint, amiből 12 milliárd forint a Fővárosi Önkormányzat esetében elmaradó összeg.

2. Szüntessék meg az ingyenes parkolást

A főpolgármester szerint ez az intézkedés csak arra jó, hogy káoszt okozzon a városban és újabb pénzügyi terheket jelentsen az önkormányzatoknak.

Karácsony Gergely

Karácsony szerint „a parkolással kapcsolatos kiadások megmaradnak a bevétel viszont elvész”.

3. Az ellenzéki kerületekre kihegyezett elvonások visszafordítása

Szeretnék elérni továbbá, hogy az ellenzéki vezetésű kerületeket érintő olyan kormánydöntéseket, mint például az egészségi intézmények felújításáról szóló korábbi megállapodások visszavonása, töröljék el, és minden támogatást ítéljenek oda, ahogy azt a korábbi városvezetőknek megígérték.

4. Egyeztessenek az uniós pénzekről

Az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban Karácsonyék arra kérték a kormányt, hogy tegyen eleget az EU által előírt egyeztetési kötelezettségének.

Kapcsolódó írás

Karácsony: Orbán szabályellenesen, egyeztetés nélkül akarja eltéríteni Budapest uniós támogatásait

"Az Európai Parlament (EP) a tegnapi napon úgy hagyta jóvá az EP és az Európai Tanács megállapodását a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról, hogy a tagállami kormányokat, így az ön kormányát is kötelezte az előzetes konzultációra, konkrétan az önkormányzatokkal való egyeztetésre.TOVÁBB

A főpolgármester rámutatott: ha a kormány kihagyja az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a szakszervezeteket az egyeztetésből a programok tervezéséből, akkor csak azt éri el, hogy a források később érkeznek majd meg, és később tudunk kikecmeregni a válságból.

Karácsony szerint mindössze annyi ígéretet kaptak, hogy mindenkivel egyenként fog leülni tárgyalni a kormány.

„Nehéz jóhiszeműnek lenni, hiszen a külön-külön egyeztetés könnyen járhat azzal, hogy leszalámizzák a fővárosi önkormányzatokat. Természetesen mi minden egyeztetésben partnerek vagyunk, hiszen ezek a források nem az önkormányzatok, hanem a kerületek és a főváros működéséből hiányoznak”

– közölte a főpolgármester. Hozzátette: Budapest, a nemzet fővárosaként mindenkivel szolidáris, de nem mindegy, hogy kit, milyen mértékben érintenek az elvonások.

„Ez lett volna az a pillanat, amikor igazságos, átlátható módon lehetett volna megállapodni az önkormányzatokkal. Nem egyenként, a többiek háta mögött, hanem amikor mindannyian egy asztalnál ülünk. Ezt a történelmi lehetőséget most elszalasztották”

– mondta Karácsony, aki attól tart, hogy lesznek egyenlőbbek az egyenlőknél, amikor a megállapodásokról lesz szó.

Példaként említette, hogy a kormány azért vont el 5 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzattól, mert szerinte az nem egyenlő mércével méri a kerületi útfelújítási programokat. Ami nem igaz, hiszen a legnagyobb volumenű útfelújításokat épp két fideszes vezetésű kerületben végezték az utóbbi időben. A kabinet által elvont összeg viszont kivétel nélkül kormánypárti kerületeknél landolt.

„Rosszak az előjelek, de továbbra is megküzdünk azokért a forrásokért, amelyek járnak a településeink polgárainak”

– közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Soproni Tamás

“Megtudtuk, hogyan kompenzálnak: nagyjából sehogy”

– ezt már Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, a BÖSZ társelnöke mondta.

Méltatlannak nevezte, hogy akkora összegek esnek ki a kerületi költségvetésekből, amelyekből az önkormányzatok jellemzően az óvodáikat, bölcsődéiket és az egészségügyi intézményeiket működtetik egy éven keresztül.

Ehhez képest szerinte az önkormányzatok vannak ott a bajban, a vírushelyzetben is ők szervezték meg a védekezést, ezért azt gondolja, hogy

“egy ilyen válsághelyzetben a partnerség lenne a legmegfelelőbb kapcsolat a kormány és az önkormányzatok között”.

A kormány szerinte más utat választott és két dologra használja fel a járványhelyzetet: ki akarja tekerni a politikai ellenfelei – az ellenzéki önkormányzatok – nyakát és tovább akarja hizlalni a “kis és nagyobb Mészárosait”.

, , , , , , , , , , , , , , ,