Új év, új szabályok a legkülönbözőbb területeken

  •  
  •  
  •  

Az élet számos területén változások léptek életbe az új esztendőben. Van olyan, ami a szemétgyűjtést, az adózást, a hitelkamatokat érinti, mások pedig fogyasztóvédelmi vagy adatkezelési szabályokra vonatkoznak. Csokorba gyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót.

Megváltozott a szelektív hulladékgyűjtés rendje Budapesten: január 1-jétől az italos kartondobozokat (TETRAPAK) a kevert csomagolási hulladékok közé, azaz a sárga fedelű tartályokba kell dobni. A kék fedelű kukákban ezentúl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. A sárga fedelű gyűjtőkbe kizárólag csomagolási anyag helyezhető, egyéb műanyag nem.

Januártól áprilisig ellenőrzik Újpesten a szakemberek a társasházak kéményeit. Az utcákhoz rendelt pontos időpontokat az ujpest.hu, illetve ujpestmedia.hu honlapon is megnézhetik, minden további részletes információ pedig megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Több adószabály is módosult január 1-jével. Az egyik leglátványosabb változás, hogy a 2021. júliusi átlagkereset szintjéig, bruttó 433 700 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 évnél fiatalabbaknak. A szociális hozzájárulási adó és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 15,5-ről 13 százalékosra csökkent, az eddig 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt.

Január 1-jétől június 30-ig a tavaly október végi szinten rögzítik a jelzálogalapú hitelek kamatait. Ha egy lakáshitel kamatforduló napja 2021. októbere utánra esett vagy esik, akkor e kamatforduló napon nem lehet meghatározni 2022. január 1. és június 30. közötti periódusra magasabb hitelkamatot, mint ami a 2021. október 27-i referenciakamat alapján kijönne. Ez a szabály nem tiltja meg a kamatemelést a kamatfordulókor, csak maximalizálja annak mértékét.

A fogyasztók javára változtak a jótállás szabályai. Korábban, ha a vásárlástól már eltelt fél év, a vevőnek kellett bizonyítania, hogy a rendeltetésszerű használat során hibásodott meg a termék. Januártól ez az időszak egy évre bővül, vagyis addig a kereskedőnél van a bizonyítási teher.

(Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A cégek idén már adómentes béren kívüli juttatásként is adhatnak a dolgozóknak biciklit és legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos kerékpárt. Ezeket magáncélokra is lehet használni. A bringák nem kerülnek dolgozói tulajdonba, hanem a céges flottát gyarapítják. Ez a juttatási forma kiterjed a közösségi kerékpárok bérlésére is.

Gyorsabb és egyszerűbb lett az adatváltoztatásokkal kapcsolatos ügyintézés és a közművek átírása. A lakossági ügyfelek kezdeményezhetik, hogy okmányadataik változtatásairól elektronikusan kapjanak értesítést a velük szerződésben álló közművek és cégek, kiváltva a személyes ügyintézést. Így nem kell minden egyes szolgáltatóhoz elzarándokolni, ha például új helyre költözünk. Ezzel a becslések szerint minden magyar átlagosan közel két óra ügyintézési időt spórolhat meg.

Januártól a teljes tízmilliós babaváró kölcsön felhasználható lesz önerőként, ha valaki jelzáloghitel segítségével vásárolna lakást. Ezzel valamivel több hitelt lehet felvenni, eddig ugyanis legfeljebb a babaváró hitel 75 százalékát számíthatták be önerőnek.

, , , , , , , , , , ,