Újpest is helyi szinten lép fel a klímaváltozás ellen

  •  
  •  
  •  

A klímaváltozás fenyegetése napjainkban világszerte és helyi szinten is, minden területen óriási kihívást jelent. Sikeres válaszokat a csökkentés, az alkalmazkodás és a szemléletformálás területén is csak összehangolt cselekvéssel lehet elérni, amelyben az önkormányzatoknak kulcsszerepe van. Ezért is fontos, hogy az újpesti önkormányzat 20 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból volt lehetősége megvalósítani a Klímatudatosság erősítése Újpesten – KEHOP-1.2.1-18-2018-00010 uniós projektet, amelynek keretében elkészült Újpest Klímastratégiája, valamint kialakításra kerültek a klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás- és szemléletformálás társadalmi feltételei – áll az önkormányzat sajtóközleményében.

Amikor Budapest Főváros Önkormányzata – hasonlóan sok más városhoz a világon – 2019. november 5-én kihirdette a klímavészhelyzetet, arra kívánt utalni, hogy a klímaváltozást olyan természeti katasztrófának kell tekinteni, amely közvetlenül veszélyezteti a magyar lakosság életét, egészségét és értékeit. A környezet és benne a klímabiztonság minden ország és település számára kiemelten kezelt biztonsági kérdés kell, hogy legyen, annál is inkább, mert a természeti-ökológiai csapások valószínűsége nagyobb a katonai-geopolitikai katasztrófahelyzetekénél. A hirtelen, potenciálisan jelentkező vészhelyzetek mellett számolni kell az éghajlatváltozás mindennapjainkat érintő következményeivel is.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Míg a hirtelen bekövetkező helyzetek esetén a védekezés alapvetően valamilyen alkalmazkodást (adaptáció) igényel, addig a másik – hosszabb távú – jelenség esetén a mitigáció, az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése is feladat.

A IV. kerület vezetése épp ezért nagyon fontosnak tartja, hogy Újpesten is erősítse a klímatudatosságot, igazodva az országos szintű Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához, valamint Budapest Klímastratégiájához annak érdekében, hogy lefektesse azokat az irányvonalakat és célokat, amelyek megvalósításával az éghajlatváltozás káros hatásai hosszútávon megelőzhetőek lesznek. Ezek a célok egyrészt

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, másrészt
  • a szén-dioxid elnyelő kapacitások növelésével, valamint
  • az Újpesten élők környezet- és klímatudatos szemléletének javításával érhetők el.

Déri Tibor polgármester (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projektnek köszönhetően a kerület klímastratégiájaként egy olyan szakmai anyag készült el, amely közérthető nyelven biztosít minden olyan információt, amely az újpesti klímaváltozás okozta problémákat és az erre vonatkozó megoldásokat, válaszokat tartalmazza.

Dr. Patkós Csaba (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A program részleteiről a szeptember 14-én, a városháza házasságkötő termében megtartott projektzáró konferencián a Dipol Csoport képviseletében dr. Patkós Csaba egyetemi docens, a stratégiát kidolgozó szakmai team vezetője, illetve az Atrois Training & Consulting Kft. ügyvezetője, dr. Forgó Gábor beszélt részletesebben.

A reális jövőkép, a megfogalmazott célok és intézkedések és a projekt keretében megrendezett szemléletformáló tevékenységek együttes hatására az önkormányzatnak lehetősége volt a lakosság, az intézmények és a vállalkozások probléma iránti érzékenységét erősíteni.

Dr. Forgó Gábor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Fontos még megemlíteni, hogy az elkészült anyagban megfogalmazott célok elérését, illetve a tervezett intézkedések megvalósulását az önkormányzat szakemberei folyamatosan nyomon követik majd, hiszen ez egy igen lényeges feladat, mert az önkormányzat így tud hatékonyan válaszolni, vagy az esetleges új kihívásokkal is érdemben foglalkozni a klímavédelem területén – áll a közleményben.

A projekt megvalósítása 2019. áprilistól 2021. szeptember végéig tart.

, , , , , , , ,