Újpesten az Elfeledett szomszédaink kiállítás

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb kiállítása nyílik meg Elfeledett szomszédaink címmel június 30-án 18 órakor az UP Rendezvénytérben. A 2012-ben a pápai zsinagógában bemutatkozó kiállítás Washington, Los Angeles és a Rumbach Zsinagóga után érkezik hozzánk.

Akiállítás és a rendezvény a holokauszt újpesti áldozatai előtt tiszteleg. 1944 július 11-én 18 ezer újpesti és velük együtt a rákospalotai, szigetmonostori, leányfalui, pócsmegyeri, tahitótfalui, visegrádi zsidók – és a cigányság – deportálását kezdték meg. A mostani megemlékezésen, június 30-án beszédet mond Bedő Kata alpolgármester, Iványi Gábor lelkész, Szerdócz Ervin újpesti főrabbi, valamint Závada Pál író.

Fellép továbbá a Trio Passacaglia, amelyben Rajk Judit és Kéringer László énekelnek, Zétényi Tamás pedig csellózik. Az Elfeledett szomszédaink kiállítás vizuális megjelenítését kitaláló Rajk László Kossuth-díjas építész és díszlettervező özvegye, Rajk Judit elmondta, hogy együttesével egy XVII. századi barokk szerző, Rossi héber énekeit adják elő.

Rajk Judit kérdésünkre ismertette, hogy Rajk László alkotta meg az auschwitzi állandó magyar kiállítás látványtervét 2004-ben, „Elárvult állampolgár” címmel, majd 2012-ben alkotótársával, Gyekiczki András szociológussal együtt megalkották az Elfeledett szomszédaink kiállítást. A most Újpestre érkező tárlat feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt.

Az Elfeledett szomszédaink kiállítás a Pápáról és környékéről 1944-ben elhurcolt 3700 magyar zsidónak állít emléket. A rendhagyó kiállítás azokat a családokat mutatja be, amelyek Nyugat-Magyarország egyik legnépesebb zsidó közösségének tagjaiként a város megbecsült polgárai voltak. Volosin Hédi politológus Gyekiczki András szociológus-jogász özvegye, a hagyatékának gondozója kifejtette, férje, a kiállítás kurátora a város egykori diákja volt. A szervezők 2012-ben közel 500 fotót gyűjtöttek össze a háború előtti időkből, köztük családi, portré, társasági eseményt megörökítő, szabadtéri és műtermi, valamint munkaszolgálatos fotókat. A kiállítás meghatározó látványeleme, hogy az áldozatok képét fehér zászlóselyemre nyomtatták, majd a falra függesztik fel az őket felidéző életnagyságú szellemképeket.

„Ez a kiállítás azért válik érvényessé Újpesten, mert az elfeledett pápai szomszédok bárkinek a közelében élhettek volna”

– mondta Volosin Hédi.

, , , , , ,