•  
  •  
  •  

Ismét egzotikus hüllők, különös rovarok és egyéb furcsa teremtmények lepték el az Ifjúsági Házat – április elején újra várta a kicsiket és nagyokat a minden évben népszerű Természet Csodái Kiállítás- és Vásár.

Az idén tavasszal április 6. és 9. között megrendezett kiállításon a hagyományoknak megfelelően különleges állatokat és növényeket ismerhettek meg testközelből az érdeklődők, kígyókkal, madárpókkal, óriásteknőssel, ezerlábúval „randevúzhattak”, de volt ásvány- és kaktuszbörze, bonszaj kiállítás és háztáji állatsimogató is. Az eseményen szervezett iskolás- óvodáscsoportokat és családokat egyaránt szívesen láttak; a gyerekek a kiállításon szereplő állatokhoz és növényekhez kapcsolódó kvízt tölthettek ki, a helyes válaszokért cserébe ajándék ütötte a markukat. A programot kézműveskedés és – idén először – játékos „régészkedés” színesítette.

fotó: Várai Mihály

A legkülönlegesebb látványosságot kétségkívül a PlayVR virtuális valóság játékterem által biztosított The Blue című interaktív 3D-s filmélmény jelentette, melyben a nézők VR-szemüveg segítségével átélhették, milyen lehet a tengerbe lemerülve találkozni a mélység élővilágával. A kiállítás- és vásáron érdekfeszítő előadásokat is megtekinthettek a látogatók, egyebek mellett a nagyvadak, a vízi rovarok, a szelektív hulladékgyűjtés és a káposztásmegyeri Farkaserdő élővilága is szóba került.

Lakihegyi György, az Újpesti Babits Mihály Gimnázium matematika-kémia szakos tanára izgalmas kísérletek segítségével mutatta be a gyerekeknek a vegyészet tudományát, a szintén babitsos Marton Sándor tanár úr pedig a víz témakörében készült érdekfeszítő fizikai kísérletekkel.

fotó: Várai Mihály

A szervezők ezúttal is különleges hangsúlyt fektettek a természetvédelmi oktatásra, igyekeztek megismertetni a gyerekeket a környezettudatos gondolkodás alapjaival.

A Természet Csodái állandó vendégeként volt jelen a KirályPet Kisállatrendelő és a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a két szervezet munkatársai előadásokat tartottak és tanácsokat adtak a felelős állattartással kapcsolatban. Az állatorvosi standon csontvázak, preparátumok és szemléletes modellek segítségével avatták be a látogatókat az állategészségügy rejtelmeibe, a KirályPet Kisállatrendelő vezetője, dr. Király Péter pedig „élményrendelést” tartott általános iskolásoknak.

RD

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

, , , , ,