Újpesti és fővárosi támogatás a fiatal vállalkozóknak

  •  
  •  
  •  

Az újpesti képviselő-testület július 29-ei ülésén fogadta el Déri Tibor polgármester előterjesztését az Újpesti Mikrovállalkozások Kamattámogatási Programjáról. Azóta a városvezetés már aláírta a megállapodást a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal (BVK), amelynek célja, hogy az önkormányzat anyagilag is hozzájárulhasson a 35 évesnél fiatalabb vállalkozók sikeres indulásához. Erről beszélgettünk Újpest első emberével, illetve Ilyés Mártonnal, a közalapítvány elnökével.

“A kezdőlökést mindig a fiatalok számára kell megadni. Ha valakinek már a tanulmányai alatt támad egy jó vállalkozási ötlete, amelyet akár az önkormányzat, akár a BVK támogatandónak ítél, akkor minden segítséget meg kell adnunk ahhoz, hogy ezt meg is tudják valósítani”

– így indokolta Déri Tibor, hogy miért épp a 35 évesnél fiatalabb vállalkozóknak szól a mostani lehetőség.

Komoly esély a fiataloknak

A polgármester kiemelte, hogy az újpesti önkormányzat maximálisan támogatja a BVK törekvését, hogy a piacinál jóval kedvezőbb feltételekkel biztosítsanak mikrohiteleket az induló vállalkozások számára. A IV. kerület vezetése azért is döntött a kamattámogatási együttműködés mellett, mert jelenleg a kezdő vállalkozók legfeljebb személyi kölcsönt tudnak felvenni a cégük beindításához, aminek 20 százalék körüli kamatát nem könnyű ilyen korai fázisban kitermelni. Az önkormányzat segítségével viszont a kamat 3,4-3,6 százalékra csökkenhet, amit már zökkenőmentesebben képes fizetni egy friss vállalkozás.

Déri Tibor

Déri Tibor kiemelte, hogy a mostani kezdeményezés egyben igényfelmérésnek is tekinthető: az önkormányzat által a kamattámogatásra elkülönített 2,5 millió forintos keretösszeget – attól függően, hányan szeretnének élni a lehetőséggel – a jövőben akár bővíteni is tudja a városvezetés.

Ugyanakkor a polgármester emlékeztetett, hogy a támogatás nem automatikus: hasonló szűrőkön kell átmennie egy pályázatnak, mint egy banknál.

“Legyen megvalósítható, működőképes az ötlet és ellenőrizhető, nyomon követhető a megvalósítás”

– fogalmazott Déri Tibor, aki külön örülne annak, ha a lehetőség nyomán szaporodna a IV. kerületben működő, itt értéket és munkát teremtő vállalkozások száma. Reményei szerint mindez a koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági válságon is enyhíteni tud majd.

Nem csak pénzben mérhető segítség

Aki igénybe kívánja venni a Budapest Mikrohitel Program lehetőségeit, annak nincs más dolga, mint felkeresni a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány honlapján található elérhetőségek valamelyikét, és ott tud érdeklődni a további részletekről – ezt már Ilyés Márton, a BVK elnöke nyilatkozta.

Hozzátette: az újpesti önkormányzat által biztosított kamattámogatáson túl az újpesti fiatal vállalkozók térítésmentes, személyre szabott tanácsadói segítséget is kapnak a közalapítvány szakembereitől. Ennek keretében – napi szintű kapcsolattartás mellett – segítséget kapnak a legmegfelelőbb finanszírozási termék kiválasztásában és a hitelkérelem összeállításában is.

Ilyés Márton

Ilyés Márton kiemelte, hogy a BVK által kínált hitel sokoldalú: ingatlan vásárlásra, felújításra, beruházásra, eszközök, anyagok vagy áruk beszerzésére, képzési költségekre vagy akár új tevékenység beindítására is fordítható.

Azt is hozzáfűzte, hogy a 35 évnél idősebb vállalkozókat sem zárják ki a többi támogatási lehetőségből, a BVK nekik is számos ösztönző-segítő konstrukciót kínál.

, , , , , , , , ,