Múlt és jövő: 35 éve alakult újjá az Újpesti Közművelődési Kör

  •  
  •  
  •  

Régi-új otthonában, a XIX. század végén épült Polgár Centrum sokat látott falai közt tartotta hagyományos évadzáró klubestjét a 35 éve, 1988 decemberében újjáalakult, a kerületben élő, dolgozó vagy más módon a városrészhez kötődő értelmiségiekből álló Újpesti Közművelődési Kör.

A Budapest-szerte egyedülálló egyesület története valamikor 1877-ben egy önképzőkörrel indult. Ezen az estén, december 8-án méltó módon ünnepelték meg ezt az újpestiek számára oly sokat jelentő társaságot. Értelem és érzelem – e két vezérmotívum volt az ügyvivő dr. Kőrös András ünnepi beszédének, aki nemcsak visszapillantó köszöntőt mondott, hanem kilátásba helyezte az Újpesti Közművelődési Kör legfontosabb feladatait is a jövőben. Az elismert közéleti személyiség nem rejtette véka alá, hogy a fiatalabb generációk számára is vonzóvá szeretnék tenni a kört, a céljuk, hogy minél több fiatal lépjen be a szimbolikus kapuikon.

fotó: Újpesti Közművelődési Kör facebook-oldala

Szöllősy Marianne, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke pedig a Kör több mint százesztendős gyökereiről tartott rendkívül érdekes és informatív prezentációt, egészen a napjainkig. Emlékeztetett: a közművelődési kör – kisebb törésekkel ugyan, de mindvégig fontos szerepet játszott Újpest nagyközség, később pedig már Újpest város szellemi és közéletében. Az Újpesti Közművelődési Kör tagjainak és vendégeinek találkozását a 35 év krónikájának felelevenítése mellett a tagtárs, Tornai Xénia költőnő meghitt adventi versei és Vörösváry Márton újpesti zeneművész virtuóz hegedű- és zongorajátéka tette még emelkedettebbé. A hivatalos műsor pedig egy meghitt adventi fogadással zárult.

BJ

, ,