Újpesti Megbecsülés Program: a nyugdíjasokat és a kereskedőket is támogatta

  •  
  •  
  •  

Azokon tudott segíteni ősszel Újpest Önkormányzata, akik végigdolgoztak egy életet. Október 13-ig vehették át az arra jogosultak az Újpesti Megbecsülés Program utalványokat, amelyek december 31-ig költhetők el a piacon. Több mint 18 ezren vették át a kuponokat, így 110 millió forintot meghaladó önkormányzati támogatás jutott el a kerület nyugdíjasaihoz. De nemcsak nekik segítség ez, hiszen a piaci kereskedők forgalmát is fellendítették. Helyszíni körkép.

„Tervezzük a folytatást!”

Dr. Trippon Norbert, Újpest alpolgármestere készséggel közölte az eddig tudható információkat a Megbecsülés utalványok sorsáról. „Alanyi jogon minden újpesti lakóhellyel rendelkező nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő, például rokkantnyugdíjas jogosult volt a Megbecsülés utalványok átvételére. Adataink szerint több mint tizennyolcezer, egészen pontosan 18201 nyugdíjas vette át a 6000 forint értékű utalványokat, amelyeket 1000 forintos címletekre osztottak fel, hogy minél több piaci kereskedőnél lehessen elkölteni. Mivel több mint tizennyolcezren átvették az utalványokat, ez azt jelenti, hogy közel 110 millió forintnyi önkormányzati támogatás jutott utalvány formájában az újpesti nyugdíjasokhoz, és idővel az Újpesti Piac kereskedőihez” – jelentette ki dr. Trippon Norbert alpolgármester.

„Információink szerint a jogosultak eddig körülbelül 47 millió forintot vásároltak le a piacon, de nagyon sokan félretették az utalványokat a karácsonyi nagybevásárlás időszakára, hiszen december 31-ig költhetők el a kuponok. Az infláció rendkívüli mértékben sújtja a nyugdíjasokat, tudjuk, hogy minden forint számít nekik. Bízunk benne, hogy tudtunk egy kicsit segíteni nekik.” Dr. Trippon Norbert kiemelte, a Megbecsülés program másik pillére maga az Újpesti Piac, hiszen az utalványokkal a „kofákat” támogatták, akiknek megélénkült a forgalmuk és a bevételük. „Az Újpesti Megbecsülés Program egyaránt lokálpatrióta gazdasági intézkedés a helyi kereskedők irányában és szociális támogatás a nyugdíjasoknak.”  Az Újpest Média kérdésére dr. Trippon Norbert kilátásba helyezte, hogy jövőre is folytatják az Újpesti Megbecsülés Programot, amely nagyban függ a jövő évi költségvetéstől. „Megérzésem szerint a drágaság sajnos velünk marad, ebből következik, hogy újra segíteni kell. Az az elképzelésünk, hogy jövő tavasszal ismét megvalósítjuk a programot” – fejtette ki dr. Trippon Norbert, aki egyben köszönetét fejezte ki az önkormányzat dolgozóinak a gördülékeny megvalósításért.

„Az is idejön, aki sose járna a piacon”

Szabó Sándorné Hajni évtizedek óta gyümölcsösstandot üzemeltet az Újpesti Piacon. Azt mondja, érezhetően fellendült a forgalmuk.

„Dió, mák és mandula. Ezek a drágának mondható termékek fogytak legjobban az utalványokkal, amelyek révén olyan dolgokhoz is hozzájutottak a nyugdíjasok, amiket máskülönben nem engedhettek volna meg maguknak. Nagyon hálásak érte a nyugdíjasok. Látom az arcukon a boldogságot és a megkönnyebbülést, amikor odaadják az utalványt, hogy kivételesen nem pénzzel kell fizetniük ezekért a termékekért. Nekünk, kereskedőknek is nagyon jót tettek az utalványok, hiszen még az is kijön és vásárol nálunk, aki máskülönben sose jár a piacra.”

„Nagyon nem mindegy, hogy plusz pénz állt a házhoz”

A nyugdíjas pedagógus, Bálintné Erzsike körtét vásárolt a megbecsülés utalványok egy részével.

„A korábbi Újpesti Naplóban olvastam, hogy utalványt kapunk. Október másodikán vettem át az utalványokat, és nagyon örültem neki. Egyedül élek, és számomra nagyon nem mindegy, hogy egy kis plusz pénz állt a házhoz. Mindössze ezer forintot költöttem el most, úgyhogy félre tudtam tenni egy részét, gyümölcsöt és húst veszek érte karácsonyra. Nagyon jól jött az utalvány, főleg a karácsonyi nagybevásárlás előtt.”

„Legalább negyven százalékkal nőtt meg a forgalmunk”

A hentesüzletek forgalmát is komolyan megnyomta a lehetőség, legalább negyven százalékos a növekedés – állítja Likner János hentes.

„Októberben komoly fellendülést éreztünk, hiszen rengeteg nyugdíjas fizetett utalvánnyal. Ki azonnal elköltötte az összeget, ki pedig bespájzolt belőle. Elsősorban marhahúst, sertéshúst, libát és kacsát vásárolnak utalványokkal: olyan termékekre költik a pénzt, amelyeket máskülönben nem engedhetnének maguknak. Kereskedőként nagyon nagy támogatás volt ez nekem, a hosszú és pangó nyár után. Mi meglendültünk és fellélegeztünk, a nyugdíjasok többsége pedig nagyon hálás, hogy segítséget kaptak.

„Egyhavi húsadagomat biztosították”

A 84 éves Gyenes Éva néni egész életében Újpesten volt könyvelő. Ő azonnal elköltötte az utalványokat. „Csirkét, tarját, lapockát vettem az utalványokon, jól bevásároltam és bespájzoltam. Ment is a fagyasztóba nagy részük, be tudtam spájzolni belőlük, de a hétvégén finom húslevest főzök. Én egyedül élek, és legalább egyhavi húsadagomat biztosították az utalványokkal. 32 éve vagyok nyugdíjas, mindennek nagyon örülök, amit adnak, azt jó szívvel elfogadom.”

„Jólesik, hogy gondolnak ránk”

Kis-Csatári Péterné tősgyökeres újpesti, ő pedig az Újpesti Napló mellett az ujpestmedia.hu oldalon olvasta el a részleteket.

„Nagyon örültem neki, jólesik, hogy gondolnak a nyugdíjasokra is a városvezetők. Nagyon boldoggá tenne, ha lenne folytatása a programnak, nekem ez hatalmas segítség volt. Zöldséget, gyümölcsöt vettem, és a kínai boltban is vásároltam az utalványokkal. Nagyon jól jött a támogatás karácsony előtt.”

„Kapaszkodót nyújtott az időseknek”

Stiller Andi, a Stiller savanyúságos vezetője szerint október első felében dübörgött a forgalmuk.

„A legtöbb nyugdíjas el is költötte az utalványokat, nagyon örültek neki. Kapaszkodót nyújtott az időseknek ebben a nehéz mai világban. Elsősorban alapanyagokat vettek, mindennapi használathoz. Savanyú káposzta, tojás, méz, és a tésztafélék is nagyon fogytak. A mi részünkről is nagyon fellendítette a piac forgalmát, sokkal több ember volt, nagyobb volt a mozgolódás, és lehetett érezni az emberek örömét.”

EJ

, ,