Újra színházi fesztivál Újpesten

  •  
  •  
  •  

Egy négy Oscar-díjas film színpadi újragondolása, a szlovák drámairodalom nagymesterének drámája, amely a rendszerváltásig tiltólistán szerepelt, Dés László-Geszti Péter-Békés Pál osztatlan sikert arató musicaljének bábszínházi feldolgozása és a fotográfia nagyasszonyának, a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait megörökítő Keleti Évával és képeivel való találkozás várja a színházrajongókat március 26-29. között az UP Újpesti Rendezvénytérben a 2. UPSZÍN Fesztiválon.

A programsorozatot március 26-án, csütörtökön este a Veszprémi Petőfi Színház nyitja. Dan Gordon: Esőember című drámája Anger Zsolt rendezésében nem csupán egy autista fiatalember történetét ismerteti meg, hanem egy szórakoztató és egyben elgondolkodtató előadás is. Raymond Babbitt szerepében a Jászai Mari-díjas Oberfrank Pált láthatja a közönség, öccsét, Charlies Babbittot pedig Szalay Bence formálja meg.

Március 27-én, pénteken nyílik Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész kiállítása. Legendás fotóit a művészszcéna kiválóságairól most a fesztivál látogatói is megtekinthetik. A kiállításmegnyitó után lehetőség lesz találkozni és beszélgetni a fantasztikus emberrel és művésszel, a 89 évesen ma is aktív Keleti Évával.

Március 28-án, szombaton egy különleges Társulat különleges előadása lesz a vendég. Szarvasról érkezik a Cervinus Teátrum. Szarvason már 1897-től zajlott a színházi élet, a nyári színkör faszínházába hétszázan is befértek egyszerre. Sajnos 1950-ben megszakadt ez a hagyomány, de néhány évtizeddel később, 1999-ben úgy gondolták a szarvasiak, hogy újra életre keltik a színházat. 2000 januárjában alakult meg, a „régi-új” színház, mely sajátos helyzetéből adódóan felismerte, hogy hagyományai révén számos színházi tradíció metszéspontjában áll. Így rátaláltak saját egyedi útjukra, és 2004-től fölkarolták a szlovák nemzetiségi színjátszást. Ezúttal Peter Karvas, a szlovák abszurd dráma meghatározó alakjának Szigorúan tilos című előadása látható Varga Viktor rendezésében.

A tragikomédia 1969-ben íródott, és a rendszerváltásig betiltott mű volt hazájában. A történet egy rendelet körül forog, amely értelmében szigorúan tilos kinézni az ablakon. A darab arról szól, a szereplők hogyan élik meg ezt a helyzetet, amely nagyon is komoly, hiszen annak betartását ellenőrzik.

Március 29-én, vasárnap délután Dés László-Geszti Péter-Békés Pál: A dzsungel könyve bábszínpadi változatát láthatja a közönség. A különlegesen látványos előadást az Egri Harlekin Bábszínház hozza el Újpestre. A bábszínpadi változatot Tóth Réka Ágnes és Halasi Dániel készítette.

Az előadásokat követően közönségtalálkozók lesznek a művészekkel és alkotókkal.

Március 26-án Szilágyi Tibor (Kossuth- és Jászai-Díjas, Érdemes és Kiváló művész) és Szalay Bence, március 28-án Varga Viktor rendező és a darabban fellépő művészek beszélgetnek a közönséggel, március 29-én pedig a bábszínházak kulisszatitkairól, a bábszínházak újragondolásáról beszélgetünk Éry-Kovács András rendezővel, az Egri Harlekin Bábszínház igazgatójával.

A fesztivál ideje alatt plakát- és díszlet-makett kiállítást láthatnak.

Az esemény teljes programja az UPSZÍN honlapján.

, , , , ,