UPódium: Bereményi Gézával folytatódik a sikertörténet

  •  
  •  
  •  

A magyar költészet napja alkalmából folytatódik a nagysikerű irodalmi-zenés UPódium Újpest szívében, az Up Rendezvénytéren, január 18-án. Az UPódium estjein könnyed, beszélgetős formában, színpadi és zenés produkciókkal kiegészülve találkozhatnak népszerű, neves alkotókkal, akik akár írók, akár más művészeti ágak képviselői, minden alkalommal beengedik a nézőket privát alkotói világukba, a dalok, színpadi művek, versek és regények születéséhez az UPódium estjein. A január 18-i pódium már a negyedik rendezvény, s a siker kétségbe vonhatatlan.

Az UPódium sorozat következő rendezvényén Juhász Anna irodalmár vendégei Bereményi Géza a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, valamint Járai Márk zenész, énekes és Trokán Nóra színművész. A magyar kultúra napjához kapcsolódó irodalmi, zenés est fókuszában az alkotói kötődések állnak: Bereményi Géza legendás kapcsolata a 2023-ban 80 éve, január 22-én született Cseh Tamással, közös dalaik, több évtizedes történetük, illetve Járai Márk és Bereményi Géza közös története – akik épp Juhász Anna Irodalmi Szalonjában ismerkedtek meg 2019 őszén, Járai Márk Cseh Tamásnak emléket állító programján.

Juhász Anna

Trokán Nóra Bereményi szövegeit – regény részletet és verset is – felolvasásban idézi meg az esten, míg maga is énekelt Cseh Tamás-Bereményi dalt egy Keresztes Tamás rendezte előadásban. Az est vezetője, Juhász Anna az Újpesti Napló kérdésére elmondta, kettős ünnep a januári, hiszen egyrészt a Himnusz befejezésének a centenáriuma, másrészt a halhatatlan költő-énekes Cseh Tamás 80. születésnapja.

„Úgy érzem, sikerül kapcsolatot teremteni a két neves időpont között, próbáljuk érzékeltetni, milyen összefonódás lehet Kölcsey Ferenc, Cseh Tamás és Bereményi Géza között. Így hárman, Bereményi Géza, Trokán Nóra és Járai Márk még nem léptek fel. Fantasztikus érzés valami új megszületésekor jelen lenni.”

A Prima díjas Juhász Anna elmondta, külön erre az estére egyfajta zenés felolvasószínházzal készülnek.

„Különleges kapcsolat köti össze Bereményi Gézát Járai Márkkal. Amikor Márk immár négy éve bemutatta nekem a saját Cseh Tamás-estjét, meghívtam a legendás szövegírót is. Először Márk mondhatni megijedt, ám végül kifejezetten bensőséges és meghitt barátsággá nemesedett kettejük kapcsolata. Valóban különleges érzés meghallgatni Járai Márk előadásában azokat a dalokat, amik automatikusan és reflexszerűen Cseh Tamás hangján szólalnak meg a publikum lelkében, emlékezetében. Nagyon örülök, hogy végső soron a személyemen keresztül tudott találkozni ez a két művész, s lett Trokán Nórával kiegészülve egy közös produkció.”

, , , , ,