UPódium: Háy János és Kollár Klemencz László érkezik Juhász Annához

  •  
  •  
  •  

Sikertörténet a javából az UPódium. A Juhász Anna által vezetett rendezvénysorozat immár nyolcadik estje a magyar kultúra napja keretében folytatódik. Ezúttal Háy János író-költővel és Kollár Klemencz László zenésszel beszélget az irodalmár, január 22-én. Juhász Annát kérdezte az Újpesti Napló.

Juhász Anna (fotó: Várai Mihály)

– A magyar kultúra napján immár nyolcadik alkalommal jelentkezik az UPódium, amely hatalmas népszerűségnek örvend. Melyek azok a pillérek, amelyek ennyire kedveltté tették?

– Az UPódium sorozat estjein egyszerre találkozunk művészettel, valósággal és saját magunkkal. Az esteken, az előadásokon történetek elevenednek meg, amik nemcsak a XX.-XXI. századi valóságunkat mutatják be, hanem lehetőséget adnak az élményszerű kikapcsolódásra és az üzenetekkel való azonosulásra. Hobo, Grecsó Krisztián, Udvaros Dorottya, Dés László, Bereményi Géza, Spiró György szereplése vagy épp Babits Mihály megidézése egyszerre utal szerelemre, háborúra, találkozásra, csalatkozásra, bizalomra és vágyakra. Ugye, ezek az érzések mindannyiunknak ismerősök?

– Mire számíthatnak azok, akik ellátogatnak a január 22-i UPódiumra?

Nagy öröm, hogy Háy János író és Kollár-Klemencz László zenész, író egy színpadon egy közös műsorral érkezik a sorozatba. Nem titok, ezzel az esttel kezdetét veszi egy közös produkció, amelynek alapjait most teszik le a szereplők – versek, prózai részek, zenék és történetek találkozása: amiben épp annyira kerül elő Laci Öreg bandából megismert és megírt családtörténete és zenész felmenői, mint János hite és vallomása szerelemről, családról, felnövésről és gyermekkori élményekről. Biztos vagyok abban, hogy izgalmas és szép estére számíthatunk, könnyed pillanatokkal.

– Tehát első ízben áll együtt a színpadon Háy János és Kollár-Klemencz László?

-Ilyen formában igen. Estjeimen régóta szeretek összehozni alkotókat, így is megteremtve a Szalon-estekkel a találkozás lehetőségét: közönségnek, fellépőknek egyaránt. Több példa volt “nagy egymásra találásra”, így ismertettem össze anno Grecsó Krisztiánt és Szabó Balázst vagy Járai Márkot és Bereményi Gézát egy-egy Szalon-esten. Ezek a találkozások példák arra a vágyott közösre, ahol a zsúfolt és rohanó életben két gondolkodó ember egy új történetet kezd el írni. Reméljük, ez most is így lesz.

– Mind Háy Jánosnak, mind Kollár-Klemencz Lászlónak egyedi humora és világlátása van. Mennyire játszik ez majd szerepet?

fotó: Várai Mihály

-A műsor része a beszélgetés, ahol közös kérdéseket kapva mindenki a maga módján válaszol majd, és én is azt hiszem, a humor, ami munkáikban megjelenik, kijön majd a reflexiókban. Ha az Öreg bandára gondolok vagy Háy történeteire – igen, van, hogy a hőseiket is a humor menti meg bizonyos helyzetekben. Vagy az, ha távolabb tudnak lépni koroktól és helyzetektől. Tehát a humor mellett az őszinteség és a valóság bemutatása, a megőrzés is fontos a műveikben, így ezek is biztos előkerülnek majd a kultúra napi műsorban.

– Új év van, tele várakozásokkal, tervekkel. Mik a terveid, Anna ebben az évben akár az UPódiummal, akár pedig a hivatásod és a magánéleted területén?

– Az új év az új kezdet és persze folytatás lehetősége is. Az ünnepek alatt felkészültem a 2024-es kihívásokra és megújulva fogadom a feladatokat. Utazom tovább országon belül és határon túl, hogy a fővárosból kilépve az irodalom üzenetét, az előadásokat és az irodalomórákat minél több emberhez, fiatalhoz, olvasóhoz elvigyem. Ez évek óta fontos számomra és nagyon szeretek találkozni a közönséggel. Sorozataimban a kortárs és klasszikus irodalmat igyekszem bemutatni zenés produkciókkal és beszélgetésekkel, folytatom édesapám hagyatékának feltárását, most épp a levelezését rendezem, és mindig keresem az újat. Új hangot, előadást, beszélgetéseket generálok és új filmtémákat dolgozok fel férjemmel. Akkor vagyok boldog, ha a hivatásom által egyre több ember válik olvasóvá, ezen idén is sokat dolgozom majd.

– Mit várhatnak, mire készülhetnek az újpesti polgárok idén, ha az UPódiumról van szó?

– Élményre, tartalomra, őszinteségre, sokszínűségre. Kiváló vendégekkel készülünk az év egészében, megható és maradandó estekkel. A szervezőkkel a célunk közös: lépésről lépésre örök élményeket építeni egy-egy UPódiummal, és örülünk, ha a programról hazamenve, még hosszú ideig velük marad a mondanivaló: aki irodalomban létezik, aki olvas, vagy irodalmi esten vesz részt, az sosincs egyedül, és ez a közösség mindig megtartja őket. Mi erősen hiszünk ebben és jó ezért tenni Újpesten!

Besztercey Judit

, , , , ,