•  
  •  
  •  

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) júniusi jelentése szerint a kórházi ágyak közel felén nem ápolnak beteget, írja a hvg.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasítására felszabadították a kórházi ágyak 60 százalékát, a NEAK szerint pedig a járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt fokozatosan visszavezethetik az egészségügyi ellátásokat május 4-től, hogy így a koronavírusos betegek ellátására felkészített ágyak harmadán ne fertőzötteket lássanak el május 18-tól.

Mivel további enyhítésről nem esett szó, így továbbra is több ezer ágyat tartanak fenn a koronavírusos betegeknek. A legfrissebb adatok szerint egyébként jelenleg 72 főt ápolnak kórházban hazánkban koronavírus miatt. 

A NEAK adatai szerint februárban a 67 516 darab kórházi ágyból 51 650 volt kihasználva, azaz ágyak 76,5 százaléka. Júniusban az ágykihasználtság mindössze 52 százalék: 35 434 ágyon ápolnak betegeket, azaz 15 ezerrel kevesebben, mint a járványt megelőzően. Májusban mindössze 27 ezer ágy volt foglalt.

A krónikus ellátásban februárban 85 százalékos volt a kihasználtság, míg júniusban az ágyak 52 százaléka volt foglalt, májusban pedig 40,8 százalék. A rehabilitációs ellátásban a februári ágykihasználtság 85,5 százalékos volt, júniusban pedig csak 46.

A 444.hu ábráján a tavaly áprilisi, májusi és júniusi értékeket tüntették fel viszonyításképp. Látszik, hogy a görbék nagyjából minden hónapban hasonló értékeket vettek fel. Idén februárban még minden a szokásos mederben folyt, márciusban már látványos volt a koronavírus hatása, amire aztán ráerősített a kormány kórházkiürítési programja.

, ,