Vecsei H. Miklós és a QJÚB színházkoncertjével folytatódott a Városházi Esték

  •  
  •  
  •  

Különleges színházkoncertre invitálta az érdeklődőket a Városházi Esték legutóbbi eseménye: Vecsei H. Miklós és a QJÚB zenei formáció a Csoóri Sándor életműve előtt tisztelgő Párbeszéd, sötétben című előadást hozta el Újpestre.

A magyar költészet napja alkalmából meghirdetett eseménynek a jelentős érdeklődés okán ezúttal az UP Újpesti Rendezvénytér színházterme adott otthont. Vecsei és csapata, akik korábban nagy sikerrel idézték meg József Attila és Pilinszky János alakját és költészetét, legfrissebb előadásuk témájául a kétszeres Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas Csoóri Sándor életművét választották. A 2016-ban elhunyt Csoórit nem véletlenül nevezték a legtalányosabb kortárs magyar költőnek: rendkívül egyéni hangú lírájában meglepő képzettársításokkal, szürreális asszociációkkal dolgozott, egyszerre boncolgatta a személyes, belső, emberi kérdéseket és járt a kozmosz, a természet szintjén.

A közel hetvenperces előadásban Csoóri költészetét az irodalom, a zene és a színház ötvözésével, látványos színpadtechnika, háttérvetítés és világítási effektusok segítségével értelmezték újra a fiatal művészek. A Párbeszéd, sötétben című előadást rendezőként is jegyző, a produkcióban szavalással, énekkel és akusztikus gitárral közreműködő Vecsei természetesen játszi könnyedséggel vonta magára a közönség figyelmét, de társai sem szorultak a háttérbe. Különösen igaz ez Hegedűs Borira: a Dalfutárban feltűnt 21 éves énekesnő, népdalénekes az est legerősebb performanszát nyújtotta. A formáció további tagjai Ratkóczi Huba gitáros, Frimmel Jakab billentyűs, Paczári Viktor basszusgitáros és Mihalik Ábel dobos.

A produkciót jogosan jutalmazta kitartó vastapssal az újpesti közönség.

RD

, , , , , ,