„Vészhelyzetgyakorlat, mindenki menjen a gyülekezőhelyre!”

  •  
  •  
  •  

A külső szemlélők szokatlan sürgés-forgásra lehettek figyelmesek október 14-én az Újpesti Erőmű Berlini utcai bejáratánál, amelyen kilenc óra magasságában sorra gördültek be a katasztrófavédelem gépjárművei, sőt egy tűzoltóautó is. Ugyanis most érkezett el a kétévente esedékes, úgynevezett részleges, külső katasztrófavédelmi gyakorlat ideje.

Az udvaron gyülekező egyenruhások között ott találtuk Béndek Gabriella közbiztonsági referenst is, akit arról kérdeztünk, milyen feladatai vannak a gyakorlattal kapcsolatban az önkormányzatnak:

„A művelet során mi koordinátori, kapcsolattartói feladatokat látunk el. Ez azt jelenti, hogy egy központi helyiségből SMS-ben, éles helyzetben pedig telefonon értesítjük a vészhelyzet esetére kijelölt befogadóhelyeket, iskolákat, tornacsarnokokat. A polgári lakosság tájékoztatását is innen végezzük.”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Tehát innen érkezhet a felhívás a minden hónap első hétfőjén lezajló szirénapróbákról ismert Monitoring és Lakossági Riasztó, azaz a MoLaRi-rendszeren keresztül arra is, ha a környéken élő embereknek esetleg el kell zárkóznia, vagy egyéb, különlegesnek mondható lakosságvédelmi intézkedésre van szükség.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A gyakorlat előtti egyeztetésen Déri Tibor polgármester is részt vett, aki a városvezetés részéről szemlélte meg a hatósági intézkedést.

„A mostanihoz hasonló részleges gyakorlatokra kettő, a komplex gyakorlatokra háromévente kerül sor”

– ezt már Kovács Zoltán tűzoltó ezredestől, az Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjétől tudtuk meg.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Kovács elmondta, hogy a jelenlegi akció a kerület külső védelmi terve alapján zajlik, ez határozza meg, hogy az újpesti üzemeknek milyen feladataik vannak vészhelyzet esetén.

„Az alapvető cél az üzem környezetében élők és a területen tartózkodók értesítése és védelme. Ezen felül a gyakorlat során ellenőrizzük a részfeladatok végrehajtását, ha kell, pontosítjuk a szükséges adatokat és felmérjük az intézkedések hatékonyságát”

– emelte ki a tűzoltó ezredes. Hozzátette, hogy az Újpesti Erőmű kapcsán főleg a környező üzemek, illetve a létesítménnyel szembeni lakótelepen élők lehetnek érintettek, ami munkaidőben 300-400 embert jelent.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Kovács Zoltán elárulta még, hogy a 15 fős operatív csoport által koordinált gyakorlat során a környező üzemek riasztása is SMS-ben történt, a katasztrófavédelem és az önkormányzat emberein kívül pedig a polgárőrök vettek részt a műveletben.

Az eligazítás után nem sokkal az erőmű területén felbúgtak a MoLaRi-szirénák, és egy nyugodt női hang szólította fel a dolgozókat:

„Vészhelyzetgyakorlat, mindenki menjen a gyülekezőhelyre!”

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ezt követően az erőmű munkásai – azok kivételével, akik olyan feladatot látnak el, amelyet nem lehet emberi felügyelet nélkül hagyni – rendezetten elindultak a főbejáratnál kijelölt gyülekezőpontra.

A 11 óráig tartó gyakorlat nyitóakkordjaként a lánglovagok elfoglalták a készenléti pozíciójukat, majd a gázszolgáltatás elzárását megerősítő jelre egy szimulált oltással véget is ért a procedúra leglátványosabb része.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Egy üzemi baleset során egyébként az elsőként a helyszínre érkező tűzoltók feladata megítélni, hogy érvénybe kell-e léptetni a külső védelmi terv intézkedéseit, tehát ezzel kapcsolatban is nagy felelősség nyugszik a katasztrófavédelem munkatársainak a vállán.

, , , , , , , , , ,