Vírusszigor az iskolákban: se szülők, se úszásoktatás, se szalagavatók

  •  
  •  
  •  

Néhány ponttal kiegészítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt az intézkedési tervet, amelyet a koronavírus-járvány miatt készített augusztus közepén a tanévkezdésre, írja a Pénzcentrum nyomán a 24.hu.

A hétfőn közzétett, bővített verzió szerint:

  • Szülő és más kísérő csak az intézményvezető előzetes engedélyével, vagy kifejezetten a szülőknek szervezett programon való részvétel (például szülői értekezlet) miatt léphet be az iskolába.
  • Az őszi úszásoktatásokat fel kell függeszteni a köznevelési intézményekben, és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni.
  • Az általános és középiskolákban javasolják a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozások és sportkörök, valamint az iskolai kórusok és énekkarok próbáinak átmeneti felfüggesztését.
  • Az első félévben esedékes, nagy létszámú események (szalagavatók, bálok, kulturális programok) elhalasztását is javasolják, de legalábbis megszervezésükkor az iskoláknak tekintettel kell lenniük a létszámkorlát és az egészségvédelmi intézkedések betartására, és lehetőleg szabadtérre kell szervezni azokat.

Az Emmi azt is előírta, hogy bármilyen betegség után csak a háziorvos vagy a kezelőorvos igazolásával, esetleg kórházi zárójelentéssel lehet újra visszamenni az intézménybe.

Ez a tanulókra és a tanárokra is vonatkozik.

Hatósági házi karantén esetén pedig a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot kell bemutatni.

Az iskolai étkezésre vonatkozó szabályokat is bővítették. A minisztérium azt kéri, hogy az iskolák igyekezzenek megszervezni a szakaszos, időben elkülönített osztályonkénti ebédeltetést, vagy lehetőség szerint a térbeni elkülönítést. Ha erre nincsen lehetőség, akkor

engedélyezhető az étkezés a saját osztályteremben.

Az intézkedési tervet kiegészítették azzal is, hogy koronavírus-érintettség esetén az adott intézményben vagy település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet.

Az aggályok továbbra is érvényesek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban elfogadhatatlannak és elégtelennek tartotta az intézményvezetőknek megküldött járványügyi intézkedési tervet, mivel szerintük

„a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést”.

Példaként említették többek között, hogy az anyag nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki.

(Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

, , ,