•  
  •  
  •  

A helyi ellenzék közleményben kritizálta Újpest 2021-es, takarékos költségvetési rendeletét. Úgy vélik: csak propaganda, hogy az önkormányzat nehéz pénzügyi helyzetben van. A kormányzati elvonásokról, a védekezés miatt megemelkedett költségekről viszont nem beszéltek, a szintén kritizált Újpest Médiával kapcsolatban ugyanakkor valótlan számokat közöltek. A városháza cáfolja a fideszeseket.

A helyi ellenzék szerint visszás, hogy miközben a városvezetés azt mondja, milliárdoktól esik el a kerület, addig „mindössze” 400 millióval kevesebb bevételt tervez idén, mint tette a fideszes többség 2019-ben.

Kapcsolódó írás

Wintermantel úgy véli, semmiség a 400 milliós mínusz a költségvetésben, Déri szerint óriási teher

Újpest 2021-ben 400 millió forinttal kevesebb bevétellel tervezhet, mint tavaly.TOVÁBB

A kormánypárti politikusok azt is nehezményezik, hogy a költségvetési rendelet elfogadásának másnapján a városvezetés módosította a dokumentumot, mégpedig a tartalékok átcsoportosításával. Ennek lényege, hogy az önkormányzati cégek tartalékkerete körülbelül 365 millióval csökken, a kerület viszont a tulajdonában álló értékpapírokból ugyanennyit tervez eladni.

Újpest „stabil pénzügyi helyzetben van”, írják a kormánypártiak egyrészt; másrészt éppen ők hívják fel a figyelmet arra, hogy a város kevesebb megtakarítással számol, a korábban félretett összeghez viszont hozzá kell nyúlnia.

Bár egyfelől sokallják, hogy a jelenlegi városvezetés a nagyjából 365 millió forintos kerettel – állításuk szerint – „túltervezte” a tartalékot, ezzel pedig „a propaganda kedvéért kreáltak mesterségesen hiányt”, másfelől kiemelik, hogy az ő regnálásuk idején ennek hozzávetőleg a húszszorosa, 7-9 milliárd forint megtakarítás keletkezett.

Szerintük az UV Zrt. 2019-es, 500 milliós nyeresége is az újpestiek javát szolgálhatná. A polgármesteri hivatalból továbbá elbocsájtanának 28 embert. Őket „haveroknak” és „haverok rokonainak” nevezik.

A szigorú költségvetéssel a helyi ellenzék szerint valójában arról van szó, hogy a városvezetés szándékosan a lakosoknak akar hátrányt okozni azért, hogy a nehézségeket a kormányra foghassa.

„A gátlás nélküli pártpropagandát szolgáló és pazarló gazdálkodást folytató Újpesti Média működési támogatását állítsa vissza a 2019. évi szintre, amivel akár több, mint 100 millió forintot is megtakaríthat”

– írja a helyi ellenzék a városházának címezve. A költségvetési rendeletekből (ezek bárki által megtalálhatók az Újpest.hu oldalon) ugyanakkor kiderül: az önkormányzat nemhogy 100 millióval nem szán többet sajtóra, hanem ellenkezőleg, forintra pontosan ugyanakkora összeget irányzott elő, mint a most kritikát megfogalmazó fideszesek az utolsó teljes hivatali évükben.

A városvezetés szerint a Fidesz megfeledkezett valamiről

A polgármesteri hivatal szintén közleményben reagált az újpesti fideszesek állításaira. A városvezetés szerint nincs logika abban, hogy a helyi ellenzék egyazon dokumentumban sokallja tartalékot, majd pedig azt is, hogy e tartalékokhoz hozzá kell nyúlni.

Kapcsolódó írás

Nehéz év elé nézünk

Szikár és szomorú számsorokká szigorodtak Újpest 2021-es költségvetésében a koronavírus-járvány hatásai és az azt kísérő kormányzati elvonások, a kerületben ebben az esztendőben sok mindenre kevesebb pénz jut majd, mint korábban – derül ki a gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester közösségi oldalán megosztott bejegyzéséből.TOVÁBB

A városvezetés azt írja,

„különösen figyelemre méltó módon (a helyi ellenzék – a szerk.) azt tekintik a stabil pénzügyi helyzet bizonyítékának, hogy a város hárommilliárdos nagyságrendben kényszerül a tartalékokból finanszírozni a folyó kiadásait.”

A polgármesteri hivatal rámutat, hogy a kormánypárti politikusok megfeledkeznek az iparűzési adóbevételek megfelezéséről, hozzátéve:

„Ez önmagában is milliárdos kárt okoz városunknak ebben az évben, ahogyan a gépjárműadó negyedmilliárdos kiesést okozó elvétele is.”

A polgármesteri hivatalban dolgozó „haverokkal” kapcsolatban azt idézik fel: a 2019-es, a kormánypártiak által elveszített önkormányzati választás után a városháza 40 munkatársa azonnal és egyszerre felállt, ezzel pedig a szervezet a működésképtelenség veszélyével nézett szembe. A polgármesteri hivatal rámutat: az előző városvezetés embereinek puccsszerű távozása akkor 132 milliós terhet rótt a IV. kerületre.

„Nagyon nagy szükség volna most Újpestnek arra a 132 millió forintra”

– áll a dokumentumban.

A vagyonkezelő félmilliárdos nyereségével kapcsolatban pedig azt emelik ki, hogy „ha az új városvezetés 2019 végén nem biztosít számukra 200 millió forintot, a béreket és számlákat sem tudták volna kifizetni karácsony előtt”.

A polgármesteri hivatal közleménye is kitér rá, hogy az önkormányzati sajtócég neve mellett egyetlen fillérrel sem szerepel nagyobb összeg az idei költségvetésben, mint amennyit a fideszes városvezetés irányzott elő a regnálása utolsó teljes évében. Azaz reálértéken kisebb lett a médiára fordított összeg.

„Érdekes módon azonban a csökkenő támogatás sem tudta megakadályozni őket abban, hogy helyet adjanak az ellenzék véleményének, szöges ellentétben a 2010 és 2019 közötti időszak gyakorlatával, amikor ilyesmi elképzelhetetlen lett volna”

– zárul a közlemény.

, , ,