Vitaminfeltöltés tavaszi ízekkel

, ,
  •  
  •  
  •  

A tavasz kínálta friss zöldségekkel, gyümölcsökkel feltölthetjük a vitaminraktárainkat.

Levesek: Medvehagyma-, karalábé-, zeller-, krémleves

Vegyes zöldségleves: sárgarépa, gyökér, karalábé, zeller, új hagyma, cukkini, zöldborsó hozzávalókkal

Töltött zöldségek: töltött tök, padlizsán, cukkini, burgonya, karalábé, gomba, káposzta. A töltelékbe reszelt zöldségeket is tehetünk.

Rakott zöldségek: ízlésünknek megfelelően vegyesen alkalmazzuk a rétegeket, és tepsiben megsütjük.

Rakott burgonya gazdagon: a burgonyát vékony szeletekre vágjuk, olajos tepsibe rakjuk, sóval, borssal fűszerezzük. Kevés olajon megpirítunk újhagymát, medvehagymát, erre szeletelt sárgarépát, gombát, majorannát, vágott petrezselymet, sót és végül bébispenótot teszünk. Átforgatjuk, és rátesszük a burgonyára a felét. Ezt befedjük a burgonyakarikákkal, fűszerezzük, és rizstejszínt kenünk rá. Erre jön a következő párolt zöldség, majd végül a burgonya. Kevés vizet öntünk alá. A tetejét meglocsoljuk rizstejszínnel, és megszórjuk reszelt sajttal. Közepes lángon 40 percig sütjük.

Zöldséges olasz tészta: Lereszelt zöldségeket megpárolunk, erre öntjük a passzírozott paradicsomot, fűszerezzük sóval, bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal. Végül olívabogyót keverünk hozzá. Ezt a szósz tálaljuk a főtt tésztára. Tetejére reszelt sajtot szórunk.

Saláták: fejes saláta, retek, újhagyma, uborka, cukkini, sárgarépa, fejes káposzta, medvehagyma.

Majonézes nyers salátákat is készíthetünk

Gyümölcsös saláta: félbe vágott eper, kockára vágott alma, málna, áfonya gyümölcsöket egy tálba teszünk, meglocsoljuk lime levével. Kevés mézet csorgatunk rá, pirított mandula- vagy kókuszforgácsot szórunk rá.

Lettner Annamária