Zöld Újpest Koncepció – az élhetőbb Újpestért

  •  
  •  
  •  

2019 őszén indította el az önkormányzat a Zöld Újpest Koncepció, melynek szellemében számos kezdeményezés valósult meg az elmúlt években. Ezek célja, hogy Újpest zöld és élhetőbb hely legyen, ahol szívesen töltjük az időt családunkkal. A faültetések, közösségi kertek létrehozása, betonfeltörések és megannyi egyéb zöld kezdeményezés mellett a parkosításra is nagy hangsúlyt fektet a városvezetés. Újpest igazi ékessége lett a nemrég átadott Főtér-park és Városkapu-park, de számos régi park, tér és sportpálya is újjászületett a városunkban az elmúlt majdnem öt évben.

„Nem mindegy, hogy milyen várost hagyunk hátra a következő generációknak. Az, hogy milyen lesz Újpest évtizedek múlva, nem akkor, hanem most dől el, rajtunk múlik. Ez a munka nemcsak a jelenünkről, hanem a jövőnkről is szól. Zöld parkok, közösségi kertek, faültetések, virágos zöldfelületek, számunkra ez a jövő itt az otthonunkban, Újpesten” − foglalta össze a Zöld Újpest Koncepciót az ötletgazdája, dr. Trippon Norbert alpolgármester.

Parkok és terek, ahol jó együtt tölteni az időt

Az utóbbi évek legjelentősebb és leglátványosabb kerületi beruházása kétségkívül a decemberben átadott 9000 négyzetméter területű Főtér-park, melyet a Tér-köz pályázat keretében valósított meg Újpest Önkormányzata. A park igazi kuriózumnak számít, zöld oázisként virágzik egy városias terület központjában: több mint 5000 négyzetméternyi füves terület, több mint 100 fa és 770 négyzetméteren ültetett cserje és virág található benne. Tervezésekor elsődleges szempontot jelentett, hogy családbarát közösségi teret hozzanak létre, ahová a gyerekek, a felnőttek és az idősek is szívesen járnak kikapcsolódni.

A parkban sétálóutakon lehet közlekedni, melyek mentén a régi főtér hangulatához illeszkedő padok várják a pihenni vágyókat, az Egek Királynéja nagytemplom előtti részen pedig pihenőpontokat alakítottak ki sakkasztalokkal, ivókutakkal és napvitorlákkal. Megújult a terület közvilágítása is, a közbiztonságról pedig az önkormányzat saját költségén telepített térfigyelő kamerák gondoskodnak.

Szintén az önkormányzat saját erőből hozta létre a parkban a családok által kért Főtér játszóteret is, ahol 100 négyzetméteres óriáshomokozó, hinták, játszóvár, forgótölcsér, trambulin és csúszda is várja a gyerekeket. A kényelmet padok és piknikasztal szolgálják, ahol a kicsik és az őket kísérő felnőttek is megpihenhetnek.

Egyhektáros park a Városkapu szívében

Szintén fontos, az Újpesten élők kényelmét és kikapcsolódását szolgáló fejlesztés a VEKOP-pályázat keretében megvalósított Városkapu-park, mely az Újpest-városkapunál található egyhektáros, korábban igencsak rossz állapotban lévő területet varázsolta igazi zöld közösségi térré. A régi, leromlott épületeket elbontották, helyükre fák, évelő növények, cserjék, padok és sétányok kerültek. A gyerekek számára játszótér lett kialakítva, emellett sakkasztalok, pingpongasztalok és kerékpártárolók is szolgálják a látogatók kényelmét és kikapcsolódását. Természetesen itt is napelemes térlámpák és térfigyelő kamerák garantálják a biztonságot.

Megannyi zöldfelület Újpest-szerte

Számos egyéb teret, parkot is épített, illetve felújított, zöldebbé, modernebbé és biztonságosabbá tett az önkormányzat az elmúlt években, ezek közé tartozik többek között az országos hírnévre szert tevő Újpesti Levendulapark, amely egyben Budapest első levendulaparkja. A parkban több mint 5000 tő levendulát ültettek el és olyan népszerű lett, hogy divatcégek is használták fotózási helyszínül. De megszépült az elmúlt évek alatt a Béke tér Megyeren, a Kordován tér és megépült a Pácoló-Intarzia-köz, illetve a Sándor István Park Káposztásmegyeren. Fontos felújításon esett át tavaly a Bene Ferenc Általános Iskola előtti tér is, mely új térburkolatot, utcabútorokat és sakkasztalt kapott, az iskola felőli oldalon növénykazettákat telepítettek, a tér központi részén pedig virágos zöldfelületet hoztak létre.

Sportpályák, játszóterek is szép számban újultak meg a kerületben, jó példa erre a Kósa Pál sétány és a Deák sétány, ahol a lakók kérésének megfelelően rendbe hozták a népszerű, de az évtizedek alatt jócskán elaggott sportpályákat, így biztosítva azt, hogy szabadban és zöldben is tudjanak sportolni a városunkban élő újpestiek.

Faültetés, közösségi kertek, beton helyett zöldfelületek

Szintén a Zöld Újpest Koncepció jegyében indult el a város közterületeinek folyamatos zöldítése, virágokkal, fákkal való beültetése. A városvezetés eddig több mint 10 ezer négyzetméternyi betonfelületet tört fel, füvesített be vagy adott új, zöld funkciót ezek számára. 2019 ősze óta több mint 4000 fát ültetettek el. Az újonnan telepített fák, s a majd ötvenezres városi faállomány nemcsak szebbé teszi Újpestet, de javítják a levegő minőségét, csökkentik a zajszintet és a városi területek mikroklímájának optimalizálásához is hozzájárulnak.

Díjnyertes újpesti kezdeményezés

A Vadvirágos Újpest programban az elmúlt évek során kilenc helyszínre telepítettek „vadvirágos” ágyásokat, változatos növénytársulásokkal, melyek élőhelyet és táplálékot biztosítanak a napjainkban milliószámra pusztuló beporzó rovaroknak, de lakókörnyezetünket is élhetőbbé, zöldebbé teszik. A Homoktövis Parkban, a Bőröndös sétányon, a Megyeri úton, a Görgey Artúr úton, a Pozsonyi úton, a Szigeti József utcában, az Újpesti Szakrendelővel szemben, illetve a Tél utcai és a Rózsai utcai osztósávokban is megcsodálhatjuk a különleges hangulatú „vadvirágos” ágyásokat.

Zöldítés az újpesti intézményekben

2020-ban indult el az intézményi zöldfal projekt, melynek során az újpesti bölcsődék és óvodák belső tereit varázsolták élővé, barátságossá és zölddé. A kialakított zöldfalakban ún. geotextilbe ültettek be változatos féltrópusi növényeket, melyek öntözéséről egy egyedi fejlesztésű csepegtető rendszer gondoskodik. A látványos beltéri zöldfelületek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de hasznosak is, segítenek megtisztítani a levegőt a portól és a különféle vegyületektől, ezáltal oxigéndúsabbá teszik azt. A zöldfalak mellett a bölcsődék és az óvodák udvarán magaságyásokat telepített az önkormányzat, melyek segítségével az intézmény dolgozói és a gyerekek belevethetik magukat a kertészkedés világába, megismerhetik, milyen virágokat, gyümölcsöket és zöldségeket termeszteni és gondozni.

A zöldítési koncepció része továbbá a közösségi kertek létrehozása, melyek 2022 óta négy helyszínen, az Ugró Gyula soron, a Viola utcában, a Bercsényi utcában és a Bőröndös sétánynál valósultak meg. A magaságyásokból álló, komposztálóval, kiszolgáló kisházzal és kerti csapokkal ellátott, kerítéssel körbevett kiskerteket a környéken élők művelhetik, gondozhatják a városi kertészkedés és az ökológiai gazdálkodás elvei szerint. A program népszerűségét jelzi, hogy mindegyik közösségi kert használatára többszörös túljelentkezés volt a regisztráció során. A kertek művelői minden évben kiváló minőségű termésről számolnak be.

Esővízgyűjtő- és komposztáló program a fenntarthatóságért

Kiemelten fontosnak tekinti az önkormányzat az ökológiai tudatosság oktatását, a szemléletformálást is, ennek egyik ékes bizonyítéka a minden évben megrendezett esővízgyűjtő- és komposztáló program. A programban az újpesti lakosok 300 literes esővízgyűjtőket, 900 literes komposztáló ládákat és erkélyen használható balkonkomposztálókat igényelhetnek, melyek segítségével újrahasznosíthatják a háztartási biohulladékot, illetve összegyűjthetik és öntözésre használhatják fel az esővizet. Ezzel nemcsak saját környezetüknek, hanem az egész városnak is jót tesznek. Idén tavasszal összesen 452 eszközt kaptak ingyen az újpestiek.

Szintén a környezettudatos szemléletmód terjesztését célozzák a közintézményekben kihelyezett sütőolaj gyűjtők: az újpestiek jelenleg minden kerületi óvodában, bölcsődében, a Gazdasági Intézményben és a piac bejárata előtt is könnyen leadhatják a használt háztartási olajat.

RD

, , , , , ,