•  
  •  
  •  

Annak ellenére, hogy október első napja hidegen és borongósan indult, alig lehetett parkolóhelyet találni a Rex Állatsziget előtt. A rossz idő ellenére ugyanis rengetegen voltak kíváncsiak a menhely 30 éves jubileuma és az állatok világnapja alkalmából rendezett egész napos ünnepségre, amelynek fénypontja egy különleges teljesítmény volt.

A kapukon kívül az Újpesti Önkormányzati Rendészet munkatársai ügyeltek arra, hogy minden gördülékenyen menjen és minden érdeklődő gond nélkül juthasson be az Állatsziget területére.

Az élményparkban még jócskán tapasztalhatóak voltak a reggel és délelőtt tomboló vihar nyomai: a kutyaiskola előtti nagyrét egy részét valóságos mocsárrá változtatta a rengeteg víz.

A színvonalas családi programokon egész nap koncertek és állatbemutatók tartották izgalomban azokat a családokat, akik kilátogattak az eseményre. A Rex három évtizedes fennállásának örömére születésnapi tortával is megvendégelték a közönséget, azok pedig, akik a sorsukon viselik az alapítvány munkáját lehetőségük volt, hogy téglajegyet váltsanak, ezzel segítve az épülőfélben lévő Felelős Állattartás Háza elkészülését. Délelőtt az újpesti önkormányzat nevében Déri Tibor polgármester mondott üdvözlő beszédet a megjelentek előtt.

Déri Tibor, dr. Koleszár István és dr. Király Péter

„A kivetett sorsú, kóbor állatokra 30 évvel ezelőtt nem úgy tekintettek, mint a természet részeire és az ember legjobb barátaira. A veszélyt és a betegségeket látták bennük, undor kísérte őket. A gyepmesterek által befogott állatok sorsa sem volt irigylésre méltó”

– idézte fel a mostoha múltat a városvezető, hozzátéve:

„Harminc évvel ezelőtt azonban létrejött a Rex Kutyaotthon Alapítvány, amely többet akart: lelkes és elhivatott emberek fordultak szeretettel és segíteni akarással az állatok felé.”

Déri Tibor méltatásában arról is szólt, hogy a városlakó embert a kóbor állatokért is felelősség terheli, ennek tudatosításában pedig központi szerepet játszanak az alapítvány munkatársai. Szerinte a Rex Állatsziget nem csupán egy telephely a sok közül, hanem

„olyan hely, ahol az állatok menedéket és új esélyt találhatnak”.

Mint fogalmazott:

„Dr. Király Péter alapító és dr. Koleszár István igazgató munkája nyomán egy olyan példa jött létre, amelyet ma már országszerte követnek; mérce és modell lett ez az intézmény.”

Ezt követően a polgármester az önkormányzat nevében elismerő oklevelekkel jutalmazta a létesítmény vezetőit.

Dr. Király Péter

Dr. Király Péter az Állatsziget alapítója szívélyes házigazdaként konferált, de részt vett a Rendezvénypajtában tartott kerekasztal-beszélgetéseken is. De rajta kívül a Rex minden munkatársa és önkéntese látványosan kitett magáért. A munkatársak vezették körbe a vendégeket a kutyakennelek, a macskaházak, a vadudvar, a galambház, a majorság, a Csizmadia-tanyázó, a baromfiudvar és a háztáji múzeum színes világában.

Mindössze egyetlen helyszín volt, ahová a közönség nagy része nem léphetett be: a kutyaiskola területe. Itt készült ugyanis a nap fénypontjának számító esemény, a Guinness-rekord-kísérlet.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

A hazai rekorddöntés lényege az volt, hogy minél több örökbefogadott kutyust vonultassanak fel a megjelent gazdik, egy hatalmas, műanyag szalaggal kijelölt szív területén, és egy adott jelre megöleljék az állatokat.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

Az eseményen regisztráció után lehetett részt venni, az Állatsziget munkatársai pedig fáradhatatlanul írták össze a délután két óráig folyamatosan érkező kutyák adatait. A rekordkísérlet előkészületei során még a nap is kisütött.

„Magyarországon ez az örökbefogadott állatok első, nagy országos találkozója, amit innentől minden évben szeretnénk megrendezni”

– fogalmazott köszöntőjében dr. Király Péter, aki hozzátette, hogy az akcióval a menhelyek a kóbor állatok elhelyezésében, gondozásában, felkészítésében és gazdához juttatásában játszott szerepére akarják felhívni a figyelmet.

A kísérlet szabályossága és szakszerűsége felett Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora őrködött, aki köszöntőjében elmondta, hogy egy „tipikus tömegszerűségi rekordnak” lehettek tanúi a jelenlévők, amelynek keretében „sok ember, egyszerre, egy helyen valami különlegeset csinál”.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

A magyarországi viszonylatban sikeres rekordkísérletben 70 kutya és legalább 140 ember vett részt, az ünnepi pillanat fényét pedig az a 30 hófehér postagalamb emelte, amelyeket a kísérlet tetőpontján engedtek szabadon a Rex munkatársai. Az ebek szerencsére fegyelmezetten viselkedtek, a rekordot felállító gazdik pedig büszkén vehették át az esemény után a részvételüket igazoló emléklapjukat.

A rendezvényen a szemfüles résztvevők Újpest országgyűlési képviselőjét, Varju Lászlót épp úgy kiszúrhatták a tömegben, mint Nagy Istvánt, a Fidesz IV. kerületi frakcióvezetőjét.

(Fotók: Rex Kutyaotthon Alapítvány)

, , , , , , , ,