Elkápráztatta Újpestet a balkáni zene legendája, Boban Marković

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városnapok utolsó napján, szeptember 1-én vasárnap a balkáni trombitáslegenda, a Kusturica-filmek zenéiről is ismert Boban Marković és rézfúvószenekara varázsolt igazi karneválhangulatot a Főtérre. A világhírű zenész koncertje az Újpesti Szerb Nemzetiségi Önkormányzat segítségével valósulhatott meg.

Az 1964. május 6-án, a cigányok legendás ünnepén, đurđevdan született Boban Marković mondhatni az anyatejjel együtt szívta magába a zene szeretetét: apja és nagyapja is elismert trombitaművészek voltak, ő maga hétéves korától kezdve trombitál. Nemzetközi ismertségre pedig a ’90-es évek elején tett szert, amikor zenekarával sorra megnyerte a híres gučai trombitaverseny legrangosabb díjait. Így figyelt fel munkásságára és hívta meg közreműködésre Emir Kusturica filmjeinek zeneszerzője, Goran Bregović. Nem túlzás azt állítani, hogy a Magyarországon is kultikusnak számító Arizonai álmodozók, Underground és Macska-jaj sikeréhez is jelentős részben hozzájárultak Marković és bandájának dallamai.

fotó: Várai Mihály

A ’90-es évek végére a Boban Marković Orkestar már a világ egyik legnépszerűbb balkáni rezesbandájának számított, mely sikersorozat azóta is töretlen; számtalan rangos zenei díjat zsebelhettek be és az USA-tól Törökországig az egész világon muzsikáltak. A trombitaművész zeneszerzőként is komoly sikereket könyvelhetett el, a világzene utazó nagyköveteként számos más műfajjal és kultúrával elegyítette a balkáni cigányzenét. A bandában 2006 óta a fia, Marko Marković tölti be a zenekarvezetői posztot.

2000-ben Boban Marković felejthetetlen koncertet adott a Sziget Fesztivál világzenei színpadján, készített közös lemezt Lajkó Félixszel és saját bevallása szerint második hazájaként tekint Magyarországra, ahol évről évre rendszeresen fellép.

„Nagyon régóta itt vagyunk Magyarországon, szinte nincs olyan város vagy falu, ahol ne játszottunk volna.” – mesélte az Újpest Médiának a legendás trombitaművész, aki azt is elárulta, miért szeret nálunk fellépni. „A titok talán a közönséggel való viszony. Nagyon együtt érzem magam a [magyar] közönséggel, úgy érzem, ők is velem tartanak a zenei utazásokban.”

fotó: Várai Mihály

A koncert megvalósításához az Újpesti Szerb Nemzetiségi Önkormányzat nyújtott segítséget, amely régóta szervez különböző kulturális programokat szerte a kerületben és régóta szeretett volna egy nagyobb volumenű koncertet megvalósítani.

„Szó szót követett az [újpesti] önkormányzattal, kicsit viccesen mondtam, hogy talán egy Boban Marković koncert? Erre mindenki felkapta a fejét, és akkor elindult egy folyamat, tárgyalások folyamata.” – avatott be a kulisszatitkokba Tragor Mirjana, az Újpesti Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. „Egy jó félév után jutottunk el oda, hogy tényleg lesz egy, reményeink szerint emlékezetes Boban Marković koncert az Újpesti Városnapokon.”

„Nagyon örülök annak, hogy egy nemzetiségi önkormányzat ilyen dolgokra képes, hogy elő tudta segíteni azt, hogy mi most itt lehetünk.” – tette hozzá a sztárvendég. „Mert ez egy összefogás, segítség, együttműködés.”

fotó: Várai Mihály

A Városháza melletti tér zsúfolásig megtelt, a közönség egy emberként csápolt, énekelt és táncolt a ragályosan fülbemászó rézfúvós dallamokra, köztük természetesen a Macska-jaj filmzenéjeként híressé vált Bubamarára. A mintegy nyolcvanperces koncert során nem volt üresjárat, a balkáni partihangulat mindenkit elvarázsolt.

A koncertet követően Boban Marković még hosszú percekig fotózkodott, szelfizett a közönséggel, volt olyan rajongó, aki egy kincsként őrzött bakelitlemezt dedikáltatott a sztárral. Igazi zenei ünneppel ért véget a 2024-es Városnapok és annak zárórendezvénye, a nemzetiségek napja.

Rudolf Dániel

fotó: Várai Mihály

, ,