Ratatics Péter: Ez a klub megérdemel egy új stadiont, de még nincs döntés a helyszínről

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt hetekben felfokozott hangulat alakult ki az Újpest FC tervezett beruházásával kapcsolatban. A sajtóértesülések pontatlanok, Ratatics Péter az Újpest FC elnöke médiánknak adott interjújában megerősítette: még nem született döntés, folyamatosan vizsgálják az új stadion lehetséges helyszíneit, és mindenképpen társadalmi párbeszédre, átláthatóságra és egyenes kommunikációra törekednek Újpest polgáraival és a szurkolókkal.

– Az utóbbi hetekben több sajtóértesülés látott napvilágot az Újpest FC új stadionjának helyszínével kapcsolatban. Kiválasztották-e már a lehetséges ingatlant, vagy még tart a folyamat? Miért van szükség újra?

– Jelenleg nagyságrendileg 12 ezer ember tud kényelmesen meccset látogatni Újpesten. Mi viszont mindig a jövőbe tekintünk, nagyon komoly lehetőséget látva a klubban.  Pontosan tudjuk, hogy hová, mivé szeretnénk építeni, fejleszteni ezt a csapatot. Nem titkolt szándékunk, hogy néhány éven belül bajnokságot nyerjen az Újpest. Értelemszerűen a nemzetközi színtérre is ki szeretnénk lépni, de ehhez még fejlődnünk kell. Akármennyire is szeretjük a Szusza Ferenc Stadiont, lássuk be, hogy a száz év használat során kissé megkopott a Megyeri úti sporttelepünk. 1922-ben épült a létesítmény, kisebb-nagyobb megszakítással azóta is itt zajlik az újpesti futballélet. Bár rengeteg közös és gyönyörű emlék kötődik a jelenlegi stadionunkhoz, ez már alig alkalmas modern sportra és a labdarúgás köré szerveződő egyéb tevékenységekre.

Ami a lehetséges helyszínt illeti mindenképpen le kell szögeznem, hogy Újpest közigazgatási határain belül fogunk maradni. Természetesen felmerült, hogy a Szusza Ferenc Stadion területén építsük fel az új stadionunkat, azt azonban tisztán látjuk, hogy ez egy kompromisszumokkal teli megoldás lenne, ami általában nem szül hosszú távon jó megoldást. Jelenleg öt lehetséges helyszínt mérlegelünk, többek között a média által „nagy esélyesnek” tekintett helyszínt is számba vettük, azonban végső döntés még nem született.

– Milyen társadalmi egyeztetéseket, fórumokat tervez az Újpest FC, akár a majdani csarnok környékén lakó helyiekkel, akár a szurkolókkal, az ultrákkal? 

– Hiszünk a transzparenciában és a nyitott kommunikációban. Amint biztossá válik az új helyszín, azonnal megkezdjük az egyeztetéseket az önkormányzattal, a hatóságokkal, a környéken élő lakosokkal, és nem utolsósorban az ultrákkal. Rendkívül fontosnak tartom a szurkolói csoportok bevonását.

Ahhoz azonban, hogy elinduljon ez a párbeszéd, kell a végső helyszín, és szükséges a beruházás nagyságrendi tervvázlata is. Amint összeáll a végső konstrukció, elsők között a lakosságot kérdezzük meg, miként tudjuk az igényeiket és kéréseiket figyelembe venni akár az építkezések során, akár a mindennapi üzemeltetés alatt.

– Bármelyik helyszínről legyen végül szó, felmerül a kérdés az ottaniakban, zavartalan marad-e a nyugalmuk, különösképp a meccsnapokon. Létezik-e megnyugtató válasz?

– Abban bízom, akárhová is költözünk, a környékbeliek valamennyi hazai meccsen a helyszínen szurkolnak majd. Mindenkit magával ragad a mérkőzések hangulata, a vizuális élményvilág. Biztos vagyok benne, hogy remekül megfér egymás mellett, sőt, ki is egészíti egymást az új stadion a lakóövezettel. Minden lehetőség adott lesz majd, hogy a lehető legnagyobb mértékben megőrizzük és biztosítsuk a lakók nyugalmát, akár teljes utcákat is lezárunk majd a forgalom elől, hogy csend és nyugalom legyen. Értelemszerűen az új stadion kialakításánál és dizájnjánál is alapvető szempont lesz a zajvédelem. Mindez feltett szándékunk is, hiszen kizárólag úgy lehet a stadion atmoszféráját növelni, ha bezárjuk, s nem pedig kiengedjük a hanghatásokat. Egyebek mellett a zajcsillapítókkal kiválóan kiszűrhetők a hanghatások, és a fényhatások tompítására is léteznek megoldások. Hozzáteszem, szerencsére véget ért a ’90-es évek futballhuligán korszaka, nem is emlékszem arra, mikor volt utoljára rendbontás a Szusza környékén.

Évente 52 hétvégével kell számolni, és mi kevesebb, mint a felében tartunk bármilyen rendezvényt, amibe már beletartozik az Újpest FC 16-17 hazai meccse is. Reményeink szerint azonban a környékbeliek és Újpest polgárai egyaránt hatalmas fantáziát látnak majd a családi napokban. S egyáltalán: bízom benne, hogy üdvözlik a helyiek ezt a gigantikus beruházást, amely nemcsak megélénkíti majd a munkaerőpiacot, hanem újból felteszi a lila-fehér csapatot a nemzetközi labdarúgás térképére. Kérek tehát még némi türelmet, s ígérem, korrekt és alapos tájékoztatást kapnak majd a helyszínről született döntésről és a beruházás fejleményeiről!

BJ

, , , ,