A háziorvosok munkájára is számítanak majd a tömeges oltásban

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján szó volt a digitális oktatás meghosszabbításáról, a háziorvosok tömeges oltásban játszott szerepéről, az aktuális járványadatokról és a korlátozásokhoz kapcsolódó rendőri intézkedésekről.

Marad a digitális munkarend az oktatásban

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte, hogy fertőtlenítették az iskolákat a szünet alatt, illetve tesztelést is végeztek a pedagógusok körében. Maruzsa azt mondta, örült volna, ha többen vesznek részt a hétvégi tesztelésben, ahol 20 ezer főt teszteltek.

„Zökkenőmentesen kinyitottak az általános iskolák és az óvodák hétfőn”

– közölte Maruzsa. Mindössze néhány osztályban van digitális tanrend.

Maruzsa Zoltán

Komoly dilemmát okozott, hogy vissza kell-e térni a középiskolások esetében a jelenléti oktatásra a digitális helyett. Az ünnepek alatt alacsony volt az új esetek száma, de kevés teszt mellett, mindemellett az Angliában megjelent új vírusmutáció is befolyásolta a döntést, ami miatt több európai ország szigorít – magyarázta.

„Az óvatosság mellett döntöttük, az operatív törzs azt javasolta, hogy a kormány hosszabbítsa meg a digitális munkarendet január 11-e után is”

– mondta az államtitkár, hozzátéve: erről holnap dönt a kormány.

Az oktatási intézményeket arra kérte, úgy készüljenek, hogy nem áll vissza a jelenléti oktatás.

Ismét romlik a magyar járványhelyzet?

A tisztifőorvos és a kormányzati tájékoztató oldal információi szerint az elmúlt 24 órában 3068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 334836 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10325 főre emelkedett.

A gyógyultak pontos számát technikai okokból csak holnap közlik.

Az aktív fertőzöttek száma 144970 fő.

5387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen.

Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődik az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is.

Minden háziorvosra számítanak az oltásban

Müller Cecília elmondta, hogy a terveknek megfelelően zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása.

A 25 oltóponton túl a városi kórházakban is számos helyen adják be a vakcinát az egészségügyi dolgozóknak.

A tisztifőorvos szerint nagy az érdeklődés az oltás iránt, az oltópontokra nem mindig könnyű bejelentkezni, mert a telefonok sokszor foglaltak. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy e-mailben is lehet időpontot foglalni.

Hozzátette: a mai napon elkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beosztása. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A tisztifőorvos arra is kitért, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna svájci fejlesztésű vakcináját, amelyből 80 millió adagot kötöttek le az uniós tagállamok részére. Ezen felül még 80 millió adag áll rendelkezésre.

Müller Cecília

Magyarország 174400 adagot kap ebből a készletből, ami további 87200 fő oltását teszi majd lehetővé.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

minden háziorvosra számítanak a lakosság beoltásánál, hiszen az ő ilyen jellegű tevékenységüknek nagy hagyománya van Magyarországon.

A rendelők is alkalmasak a védőoltás beadására, hiszen kellően felszereltek ehhez.

A közterületi maszkhasználatot továbbra is indokoltnak nevezte.

Müller Cecília szerint hazánkban próbálják megelőzni az olyan eseteket, amilyenre Romániában akadt példa, ahol az ötadagos ampullákból maradtak meg, így vesztek kárba oltóanyagok. Szerinte ez az oltakozók időpontra való behívásával, tervezhető rendszer kialakításával védhető ki. Az oltópontokat külön levélben szólította fel arra, hogy Magyarországon egyetlen eloltatlan vakcina sem maradhat.

A koronavírus új mutációját egyelőre még nem mutatták ki a szakemberek.

Rendőri intézkedések

Kiss Róbert, a törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a rendőri intézkedéseket ismertette, amelyeket a szabályok hatályba lépése óta hoztak meg:

, , , , , , , , , , , , , ,