A kormány az európai és a keleti vakcinák hatékonyságát is vizsgálja

  •  
  •  
  •  

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az oltóanyag kérdéséről, a magyar egészségügy állapotáról és az őszi szünet utáni tanítási rendről is beszélt a mai Kormányinfón.

Gulyás elmondta: a világban mindenhol romlik a járványhelyzet, ez alól Magyarország sem kivétel:

mind a fertőzések, mind az elhunytak száma nő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a hazai egészségügyet sikerült felkészíteni a vírushelyzetre: van elég szabad kórházi ágy és mindenki ellátása biztosított.

Az oltóanyagtól kezdve a lélegeztetőgépekig és a védőfelszerelésekig mindenből rendelkezésre áll az elegendő mennyiség. Szerinte az egészségügyi dolgozók béremelése is a kellő védekezést szolgálja, ami mögött rég nem látott politikai egyetértés nyilvánult meg.

Az átvezénylés és a másodállás tilalmának kérdését kormányrendeletben szabályozzák majd.

Oltóanyagot onnan, ahol beválik

“A vírushelyzetnek akkor lesz vége, ha lesz vakcina”

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy Magyarország részt vesz az ellenanyag kifejlesztését célzó uniós programokban, ha lesz oltóanyag, abból mi is részesedni fogunk:

6,5 millió oltóanyagot kaphatunk, 13 milliárd forintos értékben.

Emellett az operatív törzs figyeli a kínai és orosz oltások hatékonyságát is, ha ezek működnek, akkor a kormány vásárolni fog ezekből a szerekből.

Oltassuk be magunkat influenza ellen!

Hangsúlyozta: a kabinet továbbra is mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát influenza ellen.

Itthon 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, de a kormány külföldről is tud beszerezni vakcinát, és hazai utánpótlásról is gondoskodni tud, ha szükséges.

A kormány továbbra is arra kéri az embereket, hogy ne utazzanak külföldre, különösen a síelést hanyagolják, mint olyan sportot, amelyhez kapcsolódóan az első koronavírus-gócpontok alakultak ki Európában.

A Vaxigrip Tetra elnevezésű oltóanyag magyarországi készletének állami felvásárlásával kapcsolatos kérdésre a miniszter kitérő választ adott, és arról beszélt, hogy a kormánynak nincs szándékában stratégiai oltóanyag-tartalékot képezni.

Marad a hagyományos oktatás

Újságírói kérdésre válaszolva közölte:

egyelőre nincs szó arról, hogy az őszi szünet után az alsósokat továbbra is iskolában, a felsős diákokat digitális oktatás keretében tanítanák.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a szünet után normál rendben folyik tovább az oktatás.

, , , , ,