•  
  •  
  •  

1989 óta minden év január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Újpest önkormányzata idén nemcsak az ekkor rendezett programokkal, hanem egy egész rendezvénysorozattal tiszteleg közös értékeink előtt.

Idén nem csak január 22-én szerettünk volna alkalmat kínálni a kerületben élők számára arra, hogy nagyobb figyelmet szentelhessenek hagyományainknak és hogy továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket – fogalmazott Bedő Kata kultúráért felelős alpolgármester, aki elárulta: a jeles naphoz köthető programok ebben az évben egy több hetes programsorozat kezdetét jelentették.

Bedő Kata

Ecset, rím, tánc és nyomdafesték

Január 21-én az UP Galériában Farkas György festő, művészetpedagógus Ünnep című kiállításának megnyitóján vehettek részt azok, akik kíváncsiak voltak a Székely Bertalan emlékéremmel kitüntetett képzőművész rejtett lényeget kifejező alkotásaira. A látomásos, meditatív hangulatú képeket és kerámiákat 2022. február 22-éig, hétköznapokon 10 és 18 óra között lehet megtekinteni az UP Rendezvénytér harmadik emeletén.

Január 21-én hirdették ki az Újpesti Kulturális Központ által rendezett szavalóverseny eredményét is. A megmérettetésre ugyan a vírushelyzet miatt online formában került sor, ez azonban senkinek sem szegte kedvét és közel 250 diák vett részt a versenyen.

Az UP Rendezvénytéren került sor „Tánc a lábban, tánc a szívben” címmel a Bem Táncegyüttes néptáncelőadására. A január 22-én délután kezdődő, remek hangulatú műsorhoz a Fix Stimm zenekar szolgáltatta a talpalávalót, amelyet Sőregi Anna népdalénekes hangja tett teljessé.

Szombaton a könyvek szerelmesei sem maradtak tartalmas kikapcsolódás nélkül: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Király utcai könyvtára a 12 éves hagyományra visszatekintő „Éjszaka a könyvtárban” elnevezésű rendezvényével ünnepelt. Az éjfélig meghosszabbított nyitvatartást bábszínház, festménykiállítás, ingyenes beiratkozási lehetőség és a Hendrix Project koncertje tette igazi élménnyé.

Jeles újpestiek nyomában

Bedő Kata elárulta, hogy az ezt követő programok Újpest két kiemelkedő személyiségéhez kapcsolódnak majd. – Idén emlékezünk Aschner Lipót születésének 150., illetve halálának 70. évfordulójára. Ennek alkalmából az önkormányzat, egy nagy adósságot törlesztve, január 27-én felavatja a filantróp üzletember első köztéri szobrát a róla elnevezett téren – mondta el az alpolgármester. Tóth Dávid művének leleplezésére csütörtökön 15 órakor kerül sor.

Bedő Kata azt is elárulta, hogy ezen a napon az Újpesti Városvédő Egyesülettel és az Újpesti Közművelődési Kör képviselőivel közösen felkeresik Aschner Lipót sírját a Kozma utcai izraelita temetőben. Az ünnepélyes főhajtás jelentőségét növeli, hogy a néhai Tungsram-igazgató végső nyughelyét az újpesti önkormányzat az alkalomra saját költségén hozatta rendbe.

, , , , , , ,